Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A feltörekvő piacok devizáit tovább ütik a befektetők, akik egyre idegesebben várják, milyen lépéseket tesz az amerikai Fed monetáris enyhítésének visszavonása felé - írja a CNBC. A török líra 2,3083-es dollárárfolyammal újabb rekordot állított fel, de nem úszta meg az eladásokat a dél-afrikai rand, az argentin peso és az indiai rúpia sem. A török jegybank tegnap beavatkozott a piacon a hazai deviza érdekében, de hiába. A líra gyengülése túl gyors és rácáfol minden jóslatra - indokolta egy elemző, miért számít újabb líraeladásokra.

Az indonéz rúpia kéthetes mélypontra gyengült a dollárral szemben, miközben az ausztrál dollár egységért már csupán 0,8681-et adtak amerikai névrokonából. Utóbbinak ez a leghalványabb teljesítménye az elmúlt három és fél évben. A feltörekvő devizák mélyrepülését semmilyen kézzelfogható ok nem magyarázza, ami különösen érdekessé teszi a folyamatot - fogalmazott a CNBC tudósítása szerint Benoit Anne, a francia Société Generale bank feltörekvő piaci stratégája.

Rossz lelki állapot

A piac immáron pánik módban van. Sajátos lélektani folyamatnak lehetünk szemtanúi: felerősödtek a befektetők aggodalmai a feltörekvő országok devizáival kapcsolatban annak ellenére, hogy a világgazdasági környezet nem változott meg érzékelhetően. Az elemző hajlik arra, hogy a Fed kommunikációjában, ezen belül előretekintő iránymutatásainak bizonytalanságában keresse a dolog okát.

A piac attól tart, hogy a Fed a vártnál hamarabb visszavesz monetáris enyhítési politikájából - ez hullámzik át a feltörekvő országok devizaárfolyamain. Az amerikai jegybank azt ígérte, hogy tartja alacsony alapkamatát, amíg a munkanélküliségi ráta le nem megy 6,5 százalékra az USA-ban, ám az elemzők egy része úgy véli, hogy az első emelés hamarabb jöhet a korábban vártnál.

Anne ugyanakkor úgy véli, hogy az elmúlt napokban elindult folyamatok átmenetiek lesznek. Inkább hetekig tartó tendenciáról beszélhetünk, mint olyasmiről, ami kitarthat 2014 egészében. Minden azon múlik, hogy a Fed helyreállítja-e iránymutatásai hitelességét. Enélkül aligha várható a nyugalom visszatérése a feltörekvő országok devizapiacaira.