Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A merész kockázatvállalásáról ismert Michael Hasenstab irányítása alatt működő Franklin Templeton Investments alap az utóbbi időben emelte a tétet az ukrán állampapírok piacán. Tovább vásárolja a kelet-európai ország rendkívül kockázatos kötvényeit, kevéssé törődve azzal, hogy az alapot finanszírozó befektetők egy része, akiknek ez már túl sok, bedobta a törülközőt.

Hasenstab az európai adósságválság legsötétebb napjaiban bevásárolt ír kötvényekből és egy idő óta hasonlóan hajmeresztőnek, ám eddig kifizetődőnek bizonyult üzleteket köt a magyar állampapírok piacán is. A Templeton hétmilliárd dollár értékű ukrán adósságot gyűjtött össze az utóbbi időben - idézi a Wall Street Journal az Ipreo adatszolgáltató számait. Ez külföldi piacokon forgó ukrán tartozások harmada.

Nem ijedtek meg

Az alap folytatta a vásárlásokat az elmúlt év második felében, a kijevi tüntetések kirobbanásának idején, és 2014 elején is. Ennek eredményeként a Templeton Emerging Market Bond Fundja, amely 6,2 milliárd dollár értékű vagyont kezel, portfóliója 10,6 százalékát tartotta ukrán kötvényekben március végén. Ezzel egyidejűleg azonban az év első három hónapjában 1,26 milliárd dollárt vontak ki belőle a befektetők - jelentette a Morningstar adatszolgáltató.

Hasenstab nem hagyott fel az ukrán papírok begyűjtésével márciusban sem, amikor az orosz-ukrán politikai válság intenzívebbé vált. Így a feltörekvő piaci alap gereblyézte össze a legnagyobb ukrán csomagot a Franklin Tempelton alapjai közül. Számos továbbiban szintén vannak ukrán papírok és ezek esetén ugyancsak megfigyelhető a befektetői tőke távozása. A feltörekvő piaci adósságokat is vásárló alapok - a független adatgyűjtések szerint - összesen valamivel kevesebb, mint tőkéjük négy százalékát veszítették el.

Csak semmi pánik!

A WSJ idézi az egyik befektetőt, aki pénzt vont ki az Emerging Market Bond Fundból. Az óvatos megfogalmazás szerint, aki a pénzét a Franklin Templetonba teszi, az tudja, hogy nagy hullámzásra kell számolnia a megtérülésben. Ezt akarták laposabbá tenni a lépésükkel. Mások konkrétabbak: szerintük az ijedősebb kisbefektetők vitték el a pénzüket. Greg Johnson, a Franklin Templeton vezérigazgatója szerdán egy telefonos elemzői konzultáción azzal indokolta a tőkekivonást, hogy a befektetők másfajta - részvényekbe és hibrid eszközökbe fektető - alapokba vitték át a tőkéjüket.

Az ukrán államkötvények hozama hullámvasúton volt az elmúlt hónapokban. A dollárban kibocsátott, 2023-as lejáratú papír hozama a Tradeweb online pénzügyi piactér szerint 9,14 százalék volt a napokban. Februárban azonban megjárta a 11,5 százalékos szintet, amelyről kilenc százalék alá hanyatlott. Összehasonlításképp: a tízéves német állampapírokon csupán 1,47 százalékos hozamot tehetnek zsebre a befektetők.

Túl vannak a mélyponton?

Hasenstab mosolyoffenzívát tartott: a múlt hónapban Kijevben járt. Weboldán videón mutatta be, milyen szívélyesen fogadták. A filmen megszólalva kifejti, hogy kiváló hosszú távú lehetőségeket látnak az ukrán kötvénypiacban, amit részben azzal indokolt, hogy az államadósság csak a GDP 40 százaléka, ami viszonylag könnyen menedzselhető.

Vannak olyan befektetők is, akik úgy vélik, hogy az ukrán állampapírok elveszthetik ugyan értéküket, ám ennek ellenére kitartanak a Templeton alapjai mellett. A magyarázat egyszerű. A Hasenstab kezelésében lévő Global Bond Fund például - a Franklin Templeton adatai alapján - az elmúlt öt évben 52,5 százalékos megtérülést hozott a tőkéjére, míg a JPMorgan Global Government Bond Index - a JP Morgan adatai szerint - csak 21,5 százalékos hozammal örvendeztette meg befektetőit.

Ukrajna inkább marketingszempontból fontos a Tempeletonnak - idéz a WSJ egy befektetőt, aki jelentős összeget tartott a társaság alapjaiban 2014 első negyedévében. Hasenstab szívesebben folytatta volna otthoni munkáját, mint hogy mosolytúrára utazzon az ukrán fővárosba, de megtetette a kedélyek megnyugtatása érdekében. Ez a befektető úgy véli, hogy az Ukrajnával kapcsolatos kisebb befektetői pánik túl van a mélypontján, és ő személy szerint hosszabb távon is kész rábízni a pénzét a Templetonra.