Brazília több intézkedést is hozott annak érdekében, hogy visszafogja az országba áramló tőkét. Az ország pénzügyminisztere, Guido Mantega, aki 2010-ben először beszélt arról, hogy devizaháború robbanhat ki a világ országai között, ha belső problémáikat a valutáikat gyengítő monetáris enyhítésekkel próbálják megoldani, közölte: országa nem fogja tétlenül szemlélni, hogy a fejlett országok a feltörekvők helyzetét rontó intézkedéseket hoznak.

Amikor a real felértékelődik, akkor romlik a versenyképességünk, az export drágább, az import olcsóbb lesz, ami inkorrekt versenyfeltételeket teremt a brazil vállalatoknak - mondta a Financial Times tudósítása szerint. Hogy ne csak beszéljen, mindjárt be is jelentette, hogy kiterjesztik a külföldi hitelfelvételt terhelő úgynevezett IOF adó hatókörét.

Kannibálok kíméljenek!

Egy elnöki rendelettel a hatszázalékos pénzügyi tranzakciós adó hatályát - amely a tengerentúlon felvett hiteleket terheli - két évről három évre emelték. Dilma Rousseff államfő később maga is bekapcsolódott a verbális támadásba: nem fogjuk tűrni, hogy a fejlett országok olyan pénzügyi politikát folytassanak, amely a feltörekvő piacok "kannibalizációjával" jár - jelentette ki.

Eközben a brazil jegybank felpörgette közvetlen piaci beavatkozásait, dollárügyletekbe kezdett, amelyekkel párhuzamosan származékos tartalékvaluta-csere ügyleteket kínált a befektetőknek. A cél a real felértékelődésének megfékezése - a brazil deviza idén kilenc százalékkal erősödött a dollárral szemben.

Az IMF sem ellenzi

Az európai adósságválság elmélyülése ugyan a múlt év végén mérsékelte a brazil fizetőeszközre nehezedő nyomást, ám a nagy kötvénykibocsátások nyomán 2012-ben már a real vált az egyik legjobban erősödő devizává. Hasonló a helyzet Brazílián kívül más feltörekvő országokban is, ezért sokan - köztük Kolumbia és Thaiföld - követik az országot a hazai valuta védelmében tett intézkedések útján.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) már tavaly áprilisban jelezte, hogy rövid távon nem ellenzi ezeket a lépéseket, ami további muníciót adott Brazíliának és társainak. A devizapiaci beavatkozásokat csak végső esetben bevethető eszközként ismeri el az IMF, ám a jelenlegi helyzetben kifejezetten támogatja alkalmazásukat - állítja Mantega. Azt követően változtattak véleményükön, hogy látták: Brazília sikeres intézkedéseket hozott - tette hozzá.

Megint a Nyugat győz

Elemzők kételkednek abban, hogy a rövid távú beavatkozások lényegesen változtathatnak a brazil valuta árfolyam-alakulásának tendenciáján. Semmit sem tehetnek annak érdekében, hogy valóban megelőzzék a real felértékelődését, csak elhalaszthatják a dolgot - véli Italo Lombardi, a Standard Chartered Latin-Amerikára szakosodott elemzője.

A most bejelentett intézkedésnek például halovány hatása lesz, ugyanis a tengerentúli hitelezőkkel kötött szerződések három évnél hosszabb futamidejűek. Ami azt illeti a változtatásokról szóló hírek nyilvánosságra kerülése után erősödött a brazil deviza, tegnap napközben 1,71 realt kellett adni egy dollárért.