Kitört az energiaháború - Az oroszok nyerésre állnak

Nincs választási lehetőségük, máris benne vannak az árháborúban - fogalmazott egy orosz kormányzati tisztviselő arra utalva, hogy Moszkva az árak alacsonyan tartásával kiszoríthatja az amerikai lng-szállítókat az európai gázpiacról. Még azelőtt, hogy komolyabban megvethetnék a lábukat.
Napi.hu, 2016. február 3. szerda, 18:25
Fotó: Reuters

Indíthat-e az orosz Gazprom óriásvállalat árháborút a világ földgázpiacán? Ez a kérdés foglalkoztatja a szakértőket, miután megjelent az európai piacon az USA-ból cseppfolyós formában (lng) érkező gáz - írja a Financial Times (FT). Az igazán nagy lng-szállítmányok csak az év későbbi szakaszában érkezhetnek meg, így a kérdés egyelőre nyitott.

Az energiaipari befektetők attól tartanak, hogy Oroszország ugyanazt a stratégiát választhatja a gázpiacon, mint amellyel Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajtermelője próbálkozik az olajpiacon. Nevezetesen a kínálat szinten tartásával vagy növelésével leszoríthatja az árakat, hogy veszteségessé tegye a viszonylag drága amerikai exportot.

Lenne benne ráció

Igaz ugyan, hogy Oroszország az olajexport-bevételek elmaradása miatt amúgy is nehéz anyagi helyzetben van, ezért az utolsó dolog, ami hiányozhat a moszkvai vezetésnek, az a gázárbevételek hanyatlása lehet, ám az árháború ennek ellenére közgazdaságilag racionális haszonnal járhat.

A képlet a következő: az erős kínálat és a tíz évvel ezelőttihez képest visszafogott kereslet miatt a gáz ára már most is meglehetősen alacsony Európában. Ez azt jelenti, hogy nem kell sokat lefaragni belőle ahhoz, hogy az amerikai lng-export gazdaságtalanná váljon. A Gazprom ezzel megvédhetné részesedését azon a piacon (Európában), amelyről nyeresége túlnyomó részét szerzi.

Az FT elemzői ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy az újabb energiapiaci árháború hatással lenne a világ egész energiaiparára - az ausztráliai lng-től a kolumbiai szén áráig mindent befolyásolna.

Nagy hasonlóságok

Miért mondanál le a piaci részesedésedről egy olyan versenytárs javára, aki drágábban termel - teszi fel az oroszok (és a szaúdiak) gondolkodását megvilágító költői kérdést James Henderson, az Oxford Institute for Energy Studies kutatóintézet orosz olaj- és gáziparral foglalkozó specialistája. Ha az USA lng-szektorába fektettem volna a pénzemet, akkor most aggódnék - teszi hozzá.

Ahogyan Szaúd-Arábia a legnagyobb olyan szereplő a világ olajiparában, amely képes rugalmasan változtatni kínálatát, a Gazprom rendelkezik a legnagyobb tartalékkapacitással a világ gázipari cégeinek összehasonlításában. A vállalat vezetői szerint 100 milliárd köbméteres tartalék termelési kapacitással rendelkeznek.

Ezt még azoknak a befektetéseknek köszönhetik, amelyeket a mainál sokkal magasabb gázárak idején, a zsíros haszon reményében hajtottak végre. Ez a mennyiség majdnem negyede a cég mostani termelésének és három százaléka a világtermelésnek.

Esély és veszély

További hasonlóság Szaúd-Arábia és Oroszország között, hogy mindkét országban alacsonyak a termelési költségek. Henderson számításai szerint a Gazprom 3,5 dollár/egymillió btu (brit hőegység) áron szállítja a gázt Németországba, míg az amerikai lng 4,3 dollár/egymillió btu áron juthat el oda. Ezen az sem változtat, hogy az USA-ból származó lng ára 16 éves mélyponton van.

Ez jól mutatja, hogy az oroszok igencsak jó sansszal indulhatnának az árháborúba. A siker jó esélye mellett az is erre ösztönözheti őket, hogy az Egyesült Államokban annyi lng-töltő kapacitást építenek, amennyi megfelel a Gazprom éves európai gázértékesítése kétharmadának. Ha tehát nem lépnek időben, akkor a fejükre nőhet a versenytárs.

Számolgatnak

A piaci szereplők egyre izgatottabban várják a fejleményeket és az oroszok is nyilván elvégezték a számításokat, amelyekből kiderülhetett, hogy könnyen nyerhetnek az árháborúban - mondja Thierry Bros, a Société Générale gázipari elemzője. Szerinte a Gazporm idén 1,3 milliárd dollárt veszítene el bevételeiből az összecsapásban, ami egy százaléka hosszú távú éves átlagos értékesítésének.

A gázexportőr vezetői tanulmányozzák az árháború lehetőségét és beszélgetnek a teendőkről - mondták az FT-nek a vállalat működését ismerő informátorok. Ezt a vélekedést igazolhatja, hogy Alekszander Medvegyev a Gazprom alelnöke arról beszélt a héten egy New York-i fórumon, hogy valójában az amerikai lng nem hoz változást az európai gázárakban.

Kettős cél

A szakértők úgy vélik, hogy az oroszok egy távolabbi célt is maguk elé tűzhetnek. A minimum, amit el akarnak érni, az az amerikai gázexport veszteségessé tétele. A maximum - a középtávú stratégia - az lehet, hogy megelőzzék az lng-porjektek befejezését. Azaz annyira gazdaságtalanná tegyek a folyékony gáz előállítását és kivitelét, hogy a befektetők ne is finanszírozzák az ilyen projekteket.

Bros úgy véli, hogy az előbbi forgatókönyv már 2016 második felében megvalósulhat. Elemzők szerint a Gazprom a gyors sikerben érdekelt, mert hosszú távon sokba kerülne a gázár alacsonyan tartása.

Úgy tűnik, az oroszok elszántak. Erre utal, amit egy kormányzati tisztviselőtől idéz az FT: Nincs más esélyük. Máris benne vannak az árháborúban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2016.02.05 00:03

@Karasz_Vilmos_macskatenyeszto: Ha majd KGB-s leszek akkor írok! Ha! Ha! Ha!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.02.04 23:32

@Karasz_Vilmos_macskatenyeszto: Ne haragudjon uram, önt gyerekkorában állandóan verték? Vagy így beszéltek önnel?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Karasz_Vilmos_macskatenyeszto, 2016.02.04 23:05

@foldnyuzo: Igazad van! Egy zseni vagy! De miért engem, a hozzá nem értő ostobát győzködsz még mindig, miért nem az Északi Áramlatot épitő pancser, ostoba EU-t? Miért pazarlod géniuszod, közénk, ostoba, semmit sem értő kommentelők közé lesüllyedve, mikor Brüsszelben két kézzel, és eurómilliárdokkal kapnának egy ilyen energiaügyi géniusz után?

Csak annyit kérünk, hogy irj majd nekünk az EU energia- és csővezetékügyi igazgatóságának elnöki székéből, csak egy sort legalább!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.02.04 22:28

@Karasz_Vilmos_macskatenyeszto:
Látom nem érted, az orosz gáznak nincsen másik piaca. A vevőknek több beszerzési forrás is rendelkezésükre áll. Ebből kiderül ki a sebezhetőbb.
Nem kell félteni a versenyképességet sem, hiszen olyanokkal kell versenyezni, ahol állítólag drágább a gáz!
Még egyszer mondom nem állnak nyerésre az oroszok, illetve csak úgy, hogy kínjukban olcsóbban kínálják a gázt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Karasz_Vilmos_macskatenyeszto, 2016.02.04 21:46

@foldnyuzo: Hogyne, gázt lehet venni, x dollárért is, meg 3-szor annyiért is. Csak akkor a - nehézipari, vegyipari, stb. - végtermék is annyival lesz drágább, azaz eladhatatlan. Megmondom őszintén hogy kezdem unni a (megjátszott?) ostobaságodat ezért kérem hogy ne nekem, hanem az EU-nak magyarázd el hogy milyen végtelen pancserek voltak, mikor a Nabucco helyett az orosz gázt szállító Északi Áramlatba öltek eurómilliárdokat... sok sikert...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html