Kitört szerb-horvát csokiháború

Napok óta tart Zágráb és Belgrád között egy nyilatkozatháború, amely azért robbant ki, mert Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő egy óvodai látogatás alkalmával Szerbiában gyártott csokoládét osztogatott dubrovniki gyerekeknek.
MTI, 2016. december 9. péntek, 18:31
Fotó: MTI/EPA

A szabadkai Pionir édességgyár egyik terméke - amely a horvát piacon is megtalálható - egy olyan édességcsomagba került, amelyet a horvát államfő Dubrovnikban a város felszabadulásának 25. évfordulóján egy óvodában adott ajándékba a gyerekeknek.

Az 1991-1995-ös délszláv háborúk idején a Jugoszláv Néphadsereg (JNA) három hónapon keresztül ostromolta a dalmát várost. A dubrovnikiak minden évben december 7-én emlékeznek meg a város felszabadításáról. Az idei jubileum alkalmából a horvát állami vezetés is jelen volt a megemlékezésen.

Az egyik szülő elégedetlenségének adott hangot Facebook-oldalán, amiért szerb csokoládé is volt az államfő ajándékcsomagjában. Az államfő a közösségi oldalon megjelent bejegyzés után azonnal bocsánatot kért az érintettektől és megígérte, hogy horvát termékre cserélik a szerb édességet.

"Nagyon csalódott vagyok, mert személyesen is képviselem és támogatom a Vásároljunk horvát termékeket! kampányt" - mondta, és megígérte, hogy többé nem fordul elő hasonló. Az államfő később azzal mentegetőzött, hogy nem tudta átnézni a csomagok tartalmát.

A szerb csokoládé körül kialakult botrány, amelyet a sajtó még inkább felfújt, a szerbiai politikusokat is lázba hozta. Rasim Ljajic szerb kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési miniszter szerint Horvátországban nem szívesen látják a szerbiai termékeket. "A horvát államfő kijelentése nem demokratikus, nem európai és gazdaságellenes" - mondta.
Aleksandar Vulin szerb szociális miniszter úgy vélte: a csokoládébotrány megmutatta, a horvátok mennyire gyűlölik a szerbeket.

A csokibotrányba a szerb államfő is bekapcsolódott. Tomislav Nikolic elnök a szerbiai Kurirnak úgy nyilatkozott: számára nem okozna gondot horvát csokoládét osztani a szerbiai gyerekeknek. Szerinte a horvát államfőnek "fel kellene nőnie". A horvátok barátságról és megbékélésről beszélnek, ami most mind kútba esett egy csokoládéügy miatt - hangsúlyozta. Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök ugyanakkor kijelentette: minden horvát terméket szívesen látnak Szerbiában.

Horvátországban sokan elhamarkodottnak és rossz lépésnek tartották az államfő megnyilvánulását, amely szerintük sokat rontott a Szerbiával kialakult viszonyon és a két ország gazdasági együttműködésének is ártott.  A szabadkai Pionir édességgyár is meglepődve és értetlenül áll a botrány előtt. Az N1 horvát hírcsatornának úgy nyilatkoztak: a szabadkai gyár alkalmazottjainak 60 százaléka magyar, 20 százaléka pedig horvát nemzetiségű. Megjegyezték azt is, hogy Szerbiában sokkal több horvát termék van a piacon, mint fordítva.

Horvát és szerb gazdasági szakemberek egyetértenek abban, hogy egyik országnak sem lenne jó, ha termékeik ellen bojkottot hirdetnének.

HOZZÁSZÓLÁSOK