A végleges döntést Bécs szociáldemokrata-zöld tartományi kormánya jövő kedden fogja meghozni - írja az APA-ra hivatkozva az Azonnali.hu, de azt is hozzátéve, hogy ez már csak a dolog formális része.

Sorost az osztrák főváros - amelyet idén immáron már a tizedik alkalommal a világ legélhetőbb városának választottak -, azért tünteti ki, mert magyar származású milliárdos azzal, hogy a CEU-t egyes részeit Bécsbe menekítette, jelentősen hozzájárult a város tudományos életéhez.

Soros "mint a CEU alapítója és legfontosabb támogatója, a Bécshez fűződő intenzív kapcsolatai és példaadó ténykedése" miatt érdemes a kitüntetésre, ugyanis "az oktatásért és az emberek közötti együttélésért tett erőfeszítéseivel, valamint Bécs tudományos és gazdasági helyzetének javításával jelentősen hozzájárult ezen területek fejlődéséhez" - fogalmaz az Azonnali.hu szerint a határozat.

Mint ismert az CEU az amerikai diplomát is adó képzéseit költözteti át az osztrák fővárosba, miután a lex CEU néven elhíresült törvényben lefektetett követelmények teljesítése ellenére sem adta meg a magyar kormány az engedélyt arra, hogy a CEU amerikai diplomát is adó képzéseit Budapesten működtesse.

A CEU átmenetileg 2025-ig Bécs Favoriten kerületében egy irodaépületben kezdheti meg a működést, majd a végső kampusza a CEU a szecessziós stílusú, egykori Otto Wagner Kórház épületeiben lesz. Bécs városa 99 évre bérbe adta az egyetemnek az épületeket, ahol a karok mellett a diákszállások is helyet kaphatnak. Jelenleg a műemlékvédelem alatt álló épületegyüttes átalakítása, felújítása zajlik.

A müncheni egyetem három professzort küldene

Közben a 444.hu a Tagespiegelre hivatkozva azt írta, hogy a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) három professzori állást hozna létre a CEU-n. A TUM-en működő Hochschule für Politik München közpolitikai kara a technológiaközpontú politikatudományi képzéssel szeretné bővíteni a CEU kínálatát.

Manfred Weber, a Néppárt listavezetője a budapesti látogatásán jelentette be, hogy a müncheni egyetem és a BMW autógyár beszállhatnak a CEU fenntartásába. Ennek az értelme az lenne, hogy ha európai fenntartói is lesznek a CEU-nak, akkor már EU-s intézménynek számít, és így nem vonatkozhat rá a lex CEU - emlékeztet a 444.hu.

Ezt mondta Palkovics

A bajor bejelentés után Michael Ignatieff, a CEU rektora jogi garanciákat kért, hogy az egyetem továbbra is adhasson ki amerikai és európai diplomát, de mint kiderült, a müncheni egyetem is ezt tartja az együttműködés előfeltételének. Ignatieff és a TUM vezetése várhatóan április 11-12-én egyeztetnek a továbbiakról.

Palkovics László a Tagesspiegelnek erről azt mondta, hogy ha olyan megoldást találnak, ami jogilag lehetséges, akkor a kormány támogatni tudja.