Miközben számtalan európai politikus morogva reagált arra, hogy Donald Trump elnökké választásával megváltozott a washingtoni adminisztráció stílusa, van legalább egy populista vezető az öreg kontinensen, aki politikája igazolását látja az új amerikai elnök feltűnésében - céloz Orbán Viktor miniszterelnökre a Fox News.

A cikk címe szerint Magyarország Trump támogatóinak előőrse Európában, ami hátszelet ad az Orbán-kormánynak.

Bevándorlás

Az elnökkel már jelölt korában is jó kapcsolatokat ápoló sajtóorgánum ezután tájékoztatja olvasóit arról, hogy a Közel-Keletről indult európai bevándorlás főútvonala keresztezi Magyarországot, amire a magyar kormány borotvapengés kerítés építésével reagált. A budapesti vezetés azóta is tartja magát bevándorlóellenes politikájához.

Emiatt nem kevés bírálatot kapott Európában, ám most, hogy a Trump-adminisztráció korlátozni kívánja a bevándorlást és nacionalista politikát kíván folytatni ebben a kérdésben, a Magyarországot vezető Fidesz úgy érezheti, bátorítást kapott.

Kapcsolatok

A Fox News idézi Szijjártó Péter külügyminisztert, aki kifogásolta, hogy Donald Trump feltűnése előtt a magyar kormány csak bírálatot kapott azért, hogy az első helyre tette a magyar érdekeket. Miután olyan elnöke lett az USA-nak, aki az America First! jelszóval győzött, Budapest abban bízik, hogy felolvadnak az Obama-adminisztráció alatt lefagyott a magyar-amerikai viszonyok.

Szijjártó arra panaszkodott, hogy az előző washingtoni kormány megpróbált beavatkozni a magyar belpolitikába. A két ország kapcsolatának javítását elvárásainak teljesítéséhez kötötte, amit a budapesti vezetés visszautasított.

Önbizalom

Trump megjelenése azonban önbizalmat adott az Orbán-kormánynak ahhoz, hogy még nagyobb erőbedobással folytassa eddigi politikáját - vonja le a Fox News a következtetést a magyar külügyminiszter egyik megjegyzéséből. Eszerint az elektronikus eszközökkel megerősített második határkerítés megépítését megkönnyíti az új helyzet. Donald Trump győzelme nyomán érezhetően csökkent a magyar vezetésre nehezedő nemzetközi nyomás.

Egymáshoz illeszkedik az washingtoni és a budapesti vezetés adócsökkentési politikája is - folytatódik a cikk. A Trump-adminisztrációhoz hasonlóan az Orbán-kormány is mérsékli a vállalati adókat. Ugyanez a helyzet az USA puhább Oroszország-politikájával. A magyar kormány drukkol annak, hogy Trump Amerikája pragmatikus viszonyt alakítson ki Moszkvával - idézte Szijjártót a Fox News.