Kiújult a görög válság - elcsattantak az első pofonok

Több vezető német politikus is ajtót mutatott a görögöknek - nem először a dél-európai ország hat éve húzódó adósságválsága idején -, mondanivalójuk egyszerű: el lehet engedni a görög államadósság egy részét, már amennyiben az ország visszatér a drachmához.
Komócsin Sándor, 2017. február 9. csütörtök, 14:45
Fotó: Reuters

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter keresetlen egyszerűséggel adta tudtára a görögöknek, mi a véleménye a berlini kormánynak arról a lehetőségről, hogy Görögország hitelezői elengedjék követeléseik egy részét. A lisszaboni szerződés nem engedi meg, hogy egy eurótagállam adósságát csökkentsük - mondta Angela Merkel kancellár közeli szövetségesé az ektahimerini.com athéni hírportál tudósítása szerint.

Ki lehet lépni 1.

Hogy teljesen világos legyen, hozzátette ehhez: ha könnyítést akarnak a görögök, akkor ki kell lépniük a közös európai valutát használó országok közösségéből. A német pénzügyek irányítója kritikus pillanatban szólalt meg: holtpontra jutottak a tárgyalások a görög hitelek kétharmadát adó eurótagállamok, az IMF és az athéni kormány között az ország hitelprogramjának folytatásáról.

Berlin azt szeretné, ha a Valutaalap teljes mellszélességgel beszállna a 2015 nyarán elfogadott harmadik segélycsomag finanszírozásába és az ahhoz kapcsolódó reformprogram végrehajtásába, ám az IMF úgy véli, hogy a megállapodásnak adósságkönnyítést is tartalmaznia kellene. A GDP 180 százalékára hízott és várhatóan tovább növekvő államadósságot ugyanis képtelenség visszafizetni.

Ki lehet lépni 2.

Schäublénak viszont az a véleménye, hogy nem az adósságteher a görögök legfőbb baja, hanem a gazdaságuk gyenge versenyképessége. Azért kell további nyomást gyakorolni az athéni kormányra, hogy folytassa a gazdasági reformokat. Ez a feltétele annak, hogy a görög gazdaság versenyképessé váljon. Enélkül nem maradhat tagja az ország az eurózónának - fejtegette.

A nyilatkozat nem sokkal követi az IMF igazgatóságának hét eleji ülését, amelyen a Valutaalap vezetői úgy értékelték, hogy a segélycsomag célkitűzéseit nem lehet elérni, és az államadósság 2030 után robbanásszerűen fog emelkedni. Az athéni kormány pénzügyminisztere és a központi bank elnöke úgy véli, túl pesszimista ez az értékelés.

Ki lehet lépni 3.

Egy nap sem kellett azonban, hogy megérkezzen az újabb pofon Németországból. Christian Lindner, a piacbarát Szabaddemokrata Párt (FDP) vezetője azt nyilatkozta a helyi sajtóban, hogy Görögországnak el kellene hagynia az eurózónát, majd ez követően csökkenteni kellene adósságait.

Ezzel egyidejűleg persze az EU tagja maradna, így részesedhetne azokból az uniós támogatásokból, amelyeket egyebek mellett a gazdasági infrastruktúra fejlesztésére, illetve a kis- és középvállalatok segítésére fordíthatna.

Lindner szerint Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és kormánya nem akarja végrehajtani a harmadik hitelcsomag feltételéül szabott reformintézkedéseket, ezért meg kell változtatni a Görögországgal kapcsolatos német politikát.

Az FDP 2009 és 2013 között koalícióban kormányozta Németországot a CDU/CSU pártszövetséggel. A friss közvélemény-kutatások szerint a szavazatok 5-7 százalékra számíthat a szeptemberi parlamenti választásokon, ami azt jelenti, hogy - átlépve az ötszázalékos küszöböt - bejuthat a törvényhozásba.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pastorius, 2017.02.23 10:39

@Abbe: a szocik valóban eltűnhetnének a fr@cba..meggyőződésem, hogy legfőbb akadályai egy valóban ütőképes ellenzék kialakulásának
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2017.02.23 10:32

@ablakzsiraf: khm...

"Azért gyurcsány felelelősségének és megítélésének kérdésétől gyorsan eljutottál odáig hogy végig orbánról beszélj. "

Mégis kinek lenne feladata leültetni az ön által elítéltet???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2017.02.23 09:46

@Abbe:
"De akár tetszik ez neked akár nem még jelenleg is kizárólag a hatályos jog alapján lehet embereket börtönbüntetésre ítélni."
Ezt úgy írod mintha el sem olvastad volna amít írtam.

"Az erkölcsi felelősséget hiányolod a szocik részéről."
Te most tényleg nem olvastad el, és azért kezdtél előzőleg mellébeszélni, és most megint valami pávatáncot próbálsz összehozni, vagy abszolút nem értelek.

Ezek nem válaszok a felvetésemre.

Ezt írtam:
"Ezzel a kommenteddel vagy azt sugallod, hogy te nem az igazságnak szurkolsz egy bűncselekmény felgöngyölítése esetén, hanem kifejezetten egy vádlottnak, vagy esetleg úgy gondolod a zsebedben van a Bölcsek Köve.

Egyik sem hangzik túl jól.

Lehet hogy nem bűncselekmény jog szerint amit kormányfőként művelt, de hogy morálisan mennyit jelent, meg lehet nézni a politikai támogatottságán. A korábbiak meg ugye már elévültek, és a bíróság nem vizsgálhatja, mint 2006-ban kiderült..."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2017.02.22 22:53

@ablakzsiraf: Azt gondolsz, amit csak akarsz. Lólábról felelősségről stb.

Hogy Fletót morális felelősség terheli, az egy dolog.
De akár tetszik ez neked akár nem még jelenleg is kizárólag a hatályos jog alapján lehet embereket börtönbüntetésre ítélni. Innen indult a diskurzus, lévén egy "derék" magas erkölcsi érzékű ember hiányolta Fletó büntetését.

Az erkölcsi felelősséget hiányolod a szocik részéről.
Ugyan ilyen markánsan kérhetnéd számon a vályogvető csapatától a forint durva leértékelését ( három grácia csődben az ország szövege), az MNB alapítványait stb. Azt miért nem teszed?

Rendszerváltás évében tanúk előtt tettem egy olyan kijelentést, hogy min. három, de inkább négy generációnak kell kimúlnia ahhoz, hogy beálljon egy élhető,demokratikus jogállami működésű, európai értékrendű ország.

Ami a csutit illeti: részemről a szocikkal együtt eltűnhet a fr@ncba.
Nem ejtenék értük könnyeket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2017.02.22 22:44

@Abbe: "...mert nem vagyok ... sem útonálló haramia..."

Nono! Ezen állításának csak előnyére válna a bizonyítás!

Messziről gyütt embör azt mond, amit akar.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html