Kiújultak a harcok Donyecktől délre

Kiújultak a harcok Ukrajnában a Donyecktől mintegy 60 kilométerre délre térségben hétfőre virradóan. Petro Prosenko elnök utasította a fegyveres erők vezérkarát: értesítsék az EBESZ megfigyelői misszióját, valamint Oroszország képviselőit a koordinációs központon keresztül arról, hogy a szakadárok megsértették a minszki megállapodásokat.
MTI, 2015. augusztus 10. hétfő, 13:37
Fotó: Reuters

Viktor Muzsenko vezérkari főnök kora reggel hat órakor felkereste az államfőt, hogy beszámoljon neki a kelet-ukrajnai fronton kialakult helyzetről. Porosenko a kapott tájékoztatás fényében utasított a nemzetközi szervezetek és Moszkva informálására.

Az ukrán védelmi minisztérium hétfői közleménye szerint a 72-es gépesített dandár megállította a szakadárok támadását Volnovaha térségében, ráadásul még 2-3 kilométerrel vissza is szorította őket. Az ukrán katonák elfoglaltak minden fontosabb magaslatot a térségben.

A tárca értesülései alapján egy zászlóaljnyi szakadár egység 10 harckocsi, 10 gyalogsági harcjármű és egyéb katonai eszközök támogatása mellett támadást kezdeményezett a 72-es dandár védelmi pontja ellen Sztarohnatyivka település közelében. A minisztérium közölte, hogy az ütközetben hét katona megsérült. A közlemény szerint a szakadárok komoly veszteségeket szenvedtek el, de ezekről becsült adatot sem közölt az ukrán tárca.

Olena Birozirszka, a radikális Jobboldali Szektor (PSZ) képviselője Facebook-oldalán azt írta, hogy a 72-es dandár egy katonája, valamint a PSZ-nek a hadsereg oldalán harcoló önkéntes alakulatának három tagja életét vesztette a térségben kirobbant összecsapásban. Ezt más forrás nem erősítette meg.

Andrij Calijenko újságíró szintén a Facebookon azt írta, hogy az ukrán fegyveres erők kiverték a közeli Novolaszpa településről a szakadárokat, amelyet addig ők tartottak ellenőrzésük alatt. Ha valóban ez történt, akkor ez az első eset, hogy a februári minszki tűzszüneti megállapodás óta harccal települést foglaltak el az ukrán fegyveres erők a szakadároktól.

Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán vezérkar szóvivője közölte, hogy hírszerzési információk alapján Alekszandr Lencov vezérezredes, az orosz szárazföldi fegyveres erők helyettes parancsnoka irányítja Donyeckből a szakadárok támadásait az ukrán hadsereg állásai ellen. A szóvivő elmondta, hogy Lencov korábban az ellenőrző és koordinációs központban képviselte Oroszországot, így jól ismeri az ukrán erők elhelyezkedését a front mentén.

A védelmi minisztérium szintén úgy értesült, hogy Lencov Ukrajnában, szakadár területen tartózkodik, és ő koordinálja a fegyveres műveleteket. A tárca szerint a kiújult harcok kapcsolatban állnak azzal, hogy a hét végén ismeretlenek felgyújtották Donyeckben az EBESZ-megfigyelők négy autóját. A minisztériumnak az az álláspontja, hogy oroszbarát "terroristák" próbálják megfélemlíteni a nemzetközi megfigyelőket. A járművek felgyújtásának elkövetésével egymást vádolják a kelet-ukrajnai szakadárok és a kijevi vezetés.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

_Jhony, 2015.08.10 19:37

@intermezzo: Volt szavazás a Krímen. Csak mindenki vitatja hogy tiszta volt-e?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2015.08.10 17:22

Ugyan már, vegyük végre észre , Ukrajna Putyin kegyeitől függ.

Az oroszoknak jó egy vegetáló Ukrajna, az amik és az unió egye meg amit főzött.
Az , hogy a jenkik , és az unió nem tanul,???????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

intermezzo, 2015.08.10 16:51

laci_52, 2015. augusztus 10., hétfő 15:25: Nincs teljesen igazad. Az oroszoknak azért kell a föderális köztársaság,m akkor a kelet-ukrajnai régiók Donyeck, Lugansz ill még Harkov valamint pl Odessza sakk-ban tarthatják a központi kormányz attól,h tovább közeledjék a nyugathoz.Hunurti nem véletlenül írta ezt hiszen ez a magyar Mussolini alter ego Putyinnal egyeztetett elképzelése s mint tudjuk hunorti-ban kevesebb az és mint egy nyúlban.Parancsra írdogál ide meg pénzért. Ennek ellenére a Nyugat-nak be kéne látni úgy Irak, Líbia ill Szíria után,h néha jobb békén hagyni a diktárokat,m elsöprésük pl az IS-hez vezet.Ugyanez van Putyinnal.Ő nagyon okos politikus sokkal okosabb mint a mi Mussolini alter egonk. A Nyugatnak meg kéne érteni,h nem jó ha az orosz érdek szférába tör,m utána csak káoszt idézhet elő.Ukrajnában régiónként szavazást kéne tartani,h ki hova akar tartozni. Aztán annyi.Minden más megoldás fegyveres.Ennyi
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2015.08.10 15:25

@intermezzo: Attól félek, a föderális köztársaság ötlete ma már nem lenne elég az oroszoknak. Tartós béke Ukrajnában szerintem csak akkor lesz, ha az oroszok lakta Kelet-Ukrajnának legalább egy részét végleg átadják Oroszországnak. Csak hát ebbe Porosenko egyhamar nem fog belemenni, de a végén valószínűleg mégis rákényszerül. Addigra persze Ukrajna teljesen össze fog omlani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

intermezzo, 2015.08.10 14:38

hunorti, 2015. augusztus 10., hétfő 13:38: Nem emlékszem arra,h én valaha hunorti-val egy véleménnyel lettem volna,sőt! Azonban most eljött ennek is az ideje.Véleményünk egyezik azaz én is támogatom azt,h Ukrajna legyen föderális köztársaság. Másként nehéz lenne elképzelni,h helyreálljon Ukrajna területi épsége. Ebben az esetben megoldódhatna ez az elhúzódó válság. ez mindenki érdeke kivéve Porosenko és vidéke. Minden államra talán nem vonatkozik ez az elképzelés,m minden esete egyedi,de Ukrajnára feltétlenül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html