Kiújultak a harcok Szlovjanszkban is, sérültek

Szemtanúk beszámolói szerint legalább tízen megsebesültek szerdán, miután ismét kiújultak a harcok a terrorellenes művelet résztvevői és a szakadár fegyveresek között a kelet-ukrajnai Donyeck megye északi részén lévő Szlovjanszk városban. A szakértő szerint azonban az ukrán hadsereg kész és képes keményen fellépni a kelet-ukrajnai szakadárokkal szemben, ezért a katonai konfliktus hamarosan rendeződhet.
MTI, 2014. május 28. szerda, 15:14
Fotó: Reuters

Helybeliek közösségi portálokon keresztül arról tájékoztattak, hogy a városban ismét beindult a terrorellenes művelet "aktív fázisa". "Ismét bombázzák a várost. Legalább tízen sebesültek meg, mindnyájan lövedékek szilánkjaitól" - írta egy helybeli a Twitteren. Állítólag egy négyéves kisgyermek is megsebesült. A városban megszólaltak a szirénák.
Más szemtanúk ugyanakkor arról számoltak be, hogy a harcok a városon kívül zajlanak, Szlovjanszk központjában a helyzet nyugodt.

Közben Vladiszlav Szeleznyov, a terrorellenes műveleti csoport szóvivője szerdán arról tájékoztatott, hogy Szlovjanszkban az éjjel az ukrán biztonsági erőknek sikerült működésképtelenné tenniük a szakadárok "Nona" önjáró tüzérségi rendszerét, amelyet korábban az ukrán hadseregtől zsákmányoltak. A terrorellenes művelet vezetése korábban azzal vádolta a szakadárokat, hogy lakónegyedeket lőttek az aknavetővel.

Szeleznyov beszámolt továbbá arról, hogy előző nap a szeparatisták az általuk megszállt lakóházakból folyamatosan lőtték az ukrán erők állásait a Donyeck megyei településen. A szóvivő elmondta, hogy olyan értesülések birtokába jutottak, miszerint a "terroristák" Szlovjanszkban feltehetően kénsavval teli tartályokkal aknázták alá a város egyes pontjait. Hozzátette, hogy az információt még jelenleg ellenőrzik, ha beigazolódik, megteszik a szükséges biztonsági intézkedéseket.

Enyhülhet a katonai konfliktus Kelet-Ukrajnában

Az ukrán hadsereg kész és képes keményen fellépni a kelet-ukrajnai szakadárokkal szemben, ezért a katonai konfliktus hamarosan rendeződhet - mondta Rácz András, az Euro-atlanti Integrációért és Demokráciáért Alapítvány kutatási igazgatója szerdán az MTI-nek. A szakértő kifejtette: Ukrajnában a februári fordulatot követően nem volt teljesen megkérdőjelezhetetlen az ország vezetésének legitimitása, Viktor Janukovics elnököt jogilag nem szabályszerűen váltották le. A vasárnapi elnökválasztás után viszont Ukrajnának van teljes mértékben legitim elnöke, Petro Porosenko, aki az első fordulóban megnyerte a választást - idézte fel. Hozzátette: vele már egyenrangú félként tárgyalhat Moszkva.

Rácz András kiemelte: az elmúlt napok eseményei megmutatták, hogy az ukrán fegyveres erők készek és képesek a hatékony fellépésre az ország keleti részében tevékenykedő szeparatisták ellen. Miután a Kijev által terroristának tartott fegyveresek elfoglalták a donyecki repülőteret, az ukrán hadsereg meglehetősen rövid időn belül, a támadóknak igen súlyos veszteségeket okozva visszafoglalta azt - közölte. Úgy látja, a történtek határozott választ adnak arra a korábbi kérdésre, hogy vajon mennyire ütőképesek az ukrán fegyveres erők.

Egy orosz támadás megsemmisíthetné az ukrán erőket

Az elemző azt mondta, egy nagyobb orosz támadás ugyan megsemmisítené az ukrán erőket, de a Kelet-Ukrajnában lévő, könnyűfegyverzetű orosz katonák, helyi szakadárok és oroszbarát fegyveresek nem tudják az általuk korábban elfoglalt területet megtartani az előrenyomuló, hivatásos hadsereggel szemben. "Rosszul felszerelt, alulmotivált, rosszul vezetett rendőrökkel és belügyesekkel szemben" még eredményesek lehettek ezek a csapatok az elmúlt hónapokban, azonban egy elszánt, jól felszerelt haderővel szemben esélytelenek - magyarázta.

Rácz szerint várhatóan a konfliktus katonai jellege háttérbe szorul, mivel senkinek sem áll érdekében a vérontás folytatása. Oroszország megegyezési hajlandósága is növekedni kezdett, mert már van legitim ukrán elnök, akivel lehet tárgyalni, és aki nagyon keményen fellép a szakadárok és az orosz katonák ellen - vélekedett.
Mint mondta, néhány napig még nyilvánvalóan eltartanak a harcok, de közép- és hosszú távon diplomáciai síkra terelődhet a konfliktus rendezése. Sok száz, akár több ezer szakadár van még, és nem fogja mindegyik azonnal letenni a fegyvert, de az ukrán hadseregnek megvan a felszámolásukhoz szükséges fölénye - közölte.
Rácz András megjegyezte: e forgatókönyvnek csak egyetlen alternatívája van: ha Oroszország "teljes súllyal" megtámadja Ukrajnát, de erre biztosan nem kerül sor.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2014.05.28 21:14

@Csonkamagyarorszag: A csecsenek még nem értek oda...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2014.05.28 21:09

@Csonkamagyarorszag: A csecsenek még nem értek oda...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Csonkamagyarorszag, 2014.05.28 15:48

Az elnokvalasztas ota az ukran hadsereg bekemenyitett. Utik-vagjak a terrorista szakadarokat, akik kozott sok a csecsniai zsoldos. Ha majd vegeznek ezekkel a ruszki allatokkal akkor vegezhetnenek a magyar ruszki-seggnyalo nacikkal. A haboru vegen Magyarskoban nem volt denacifikacio. Most ezt kell potolni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html