Kiürült a kincstár - Csőd felé menetel Magyarország szomszédja

Tízéves mélypontra zuhant novemberre az ukrán kormány kiadásainak fedezésére felhasználható kincstári keret az állami finanszírozási rendszer folyamatos pénzhiánya miatt - írta kedden a Kommerszant-Ukrajina című lap.
MTI-Eco, 2013. november 5. kedd, 14:29
Fotó: Napi.hu

Az újság értesülése szerint a kormány számára mindössze 410 millió hrivnya (10,1 milliárd forint) maradt. Ennél rosszabb helyzet utoljára 2003 augusztusában volt, amikor csupán 341 millió hrivnya állt a kormány rendelkezésére. Októberben 4,2 milliárd hrivnya adóbevételi hiánya volt az államnak, ami miatt a pénzügyminisztérium rendelkezett az adóbeszedések gyorsításáról.

A lap szerint a nemzeti banktól sem várhat a kormányzat sokat: a tervezett 22,8 milliárd hrivnyából ugyanis október 1-jéig már átutalt a jegybank 19,75 milliárdot, azaz az utolsó negyedévre mindössze 3 milliárd hrivnya maradt.

A kincstár hétfőn ugyanakkor azt közölte, hogy január és október között az állami költségvetés bevétele 4,7 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest, és elérte a 241,4 milliárd hrivnyát. Ebből októberben 24,7 milliárd hrivnya folyt be az államkincstárba, ami 2012 októberéhez képes 11,7 százalékkal több. A lapnak nyilatkozó szakértő, Valerij Hladkij, a gazdasági és szociális kutatások hivatalának vezérigazgatója azonban kételyét fejezte ki a kincstár által nyilvánosságra hozott adatok hitelességében, utalva az ukrán gazdaság jelenlegi helyzetére.

A Zerkalo Nyegyeli című lap ugyanakkor arról számolt be, hogy a kincstár folyamatosan visszatartja a költségvetési pénzek utalását több nagyvárosnak, így sikerült kihozniuk nagyobb bevételt az év első 10 hónapjára.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

coni, 2013.11.05 17:30

A rezsiharcnak (nem piaci áron kell fizetnie a lakosságnak ott sem) sokat köszönhetnek ők is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html