Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oliver Nette a benini vezetés felszólításának eleget téve péntek este elhagyta az országot egy Cotonouból Brüsszelbe induló repülővel - közölte az AFP francia hírügynökség helyszínen lévő tudósítója.

Egy névtelenséget kérő, magas rangú benini diplomata szerdán azt vetette Nette szemére, hogy ismételten kormányellenes tüntetésekre szólította fel a lakosságot.

Az egykori francia gyarmat eddig Nyugat-Afrika legstabilabb demokráciájának számított. Mióta azonban az áprilisi parlamenti választásokat követően kormányellenes tüntetéshullám bontakozott ki, az ország mély belpolitikai válságba került.

Szakértők felhívták a figyelmet arra a veszélyre, hogy a nyugat-afrikai állam a 2016 óta hatalmon lévő Patrice Talon elnök alatt autoriter rezsimmé alakulhat.

Az EU Benin egyik legfontosabb pénzügyi támogatója. Az unió több száz millió euró segítséget nyújtott a nyugat-afrikai országnak a felelősségteljes kormányzat kiépítéséhez, illetve a mezőgazdaság és az elektromos hálózat fejlesztésére. Benin gazdasága ugyanakkor gyengélkedik, amióta a szomszédos Nigéria a csempészek elleni harcra hivatkozva felfüggesztett minden export-import tevékenységet vele.