Kiutat találtak a szénerőműcsapdából a lengyelek

Lengyelország utolsó nagy hagyományos erőművi beruházása mégis megvalósulhat, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy szén helyett földgáz elégetésével termelne áramot.
Barabás Júlia, 2020. február 15. szombat, 07:41
Fotó: Shutterstock

Miután Lengyelország északkeleti részén szükség van egy új áramtermelő erőmű építésére, a varsói kormány azt fontolgatja, hogy Ostroleka városában mindenképpen felépíti az oda tervezett erőművet.

Az eredeti tervek szerint szenet használtak volna tüzelőanyagnak, ám ez túlságosan légszennyező lett volna. Ezért az új elképzelések szerint gáztüzelésű erőművet építenének - derült ki Piotr Naimski szavaiból, aki a kormányban az energetikai infrastruktúrával kapcsolatos stratégiájáért felel.

Naimski hangsúlyozta, hogy a döntés még nem született meg, de rövidesen várható. Jelenleg megbeszéléseket és konzultációkat folytatnak a lehetőségekről az érintett felekkel. Nem az a kérdés, hogy Ostrolekában szükség van áramtermelő erőműre, hanem az, hogy milyenre. A miniszteri megbízott elismerte, hogy ha változtatnának az eredeti terven, akkor késlekedne a beruházás indítása, ám a gázt égető erőművet gyorsabban meg el lehetne építeni, mint egy hagyományos szénerőművel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.02.15 09:51

Helyes. De már hallom is a zöldek hörgését.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html