Kiütheti az áruházakat a nyugdíjas idősáv bevezetése

Lengyelországban a kiskereskedelem az elmúlt két hónapban a második járványhullám miatt gyakorlatilag összeomlott, ha a kormány a forgalmat korlátozó intézkedéseket vezet be, az drámai következménnyel járna.
Barabás Júlia, 2020. október 24. szombat, 07:23
Fotó: Napi.hu

Az "idősek órái" milliárdos veszteséget okoznának a lengyel kiskereskedelemnek - derül ki a Business Insider Polska cikkéből. Miközben hétről hétre jelentősen csökken a vásárlók száma a boltokban - ezt a folyamatot lehet látni október eleje óta Lengyelországban -, az üzletek tulajdonosai nagyon aggódnak az "idősek óráinak" bevezetése miatt..

Szeptemberben a kereskedelmi központokban közel negyedével kevesebb érdeklődő fordult meg, mint egy éve. Az október 18-ával befejeződött hét vége azonban szinte teljes összeomlást hozott: 35,5 százalékos volt a csökkenés éves szinten. A forgalom az előző hetihez képest 10 százalékkal esett. Ez 3000 bolt vizsgálata alapján derült ki. A látogatók száma október közepéig 37 százalékos csökkenést, míg a pénzügyi forgalomé 24 százalékos esést mutat az előző évihez képest.

A járvány terjedésével és a korlátozások szigorításával párhuzamosan a vásárlók inkább lemondanak a kereskedelmi központok felkeresésétől. A helyzet drámai és gyors javulásra nem lehet számítani - véli a kereskedők szervezetének vezetősége. A szolgáltatások még nagyobb, 46 százalékos esést jegyeztek, az utazási irodák 89 százalékost. Az idősek idősávja alatt a boltok forgalma átlagosan 40-50 százalékkal csökken.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Agar, 2020.10.24 11:46

10 és 12 óra közötti időszakról van szó.
Állítólagosan ennek köszönhető a végtelen idézőjelbe tett kiütés. Ez csak a vásárló számról szól, nem a bevételről és csak abban az időszakban. Tehát 10 és 12 között kevesebben mentek a boltba és ebből ők minden más körülményt nem számítva arra gondolnak, hogy emiatt és semmi más miatt van különbség 1 évvel ezelőtti árakhoz képest.
És nincs köze ahho,, hogy jelentősen sokan nem mennek turistáskodni. Az emberek megtakarítanak, mert nincs kiszámítható jövőkép és betáraztak tartós élelmiszerből és nem vesznek olyan termékeket, amik luxusnak tűnnek, mert visszább vett mindenki a vásárlásból.

Persze, ha páros héten lenne nyugger idő és páratlanban nem akkor valós adatokat kapnának.

Lengyeleknél nem tudom mi a fizu helyzet, pl magyaroknál idén többet drágult a lengyel élelmiszer is, mint amennyit 4 éven át emelkedett az átlag fizu szóval kevesebbet keresnek az emberek jó 16-18%al, mégis azt várja a gazdasági szektor, ugyan annyit keressenek. Lengyeleknél mi ez a szám, amivel kevesebb lett a real értéke a fizunak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html