Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ukrán vendégmunkások továbbállása Lengyelországból Németországba súlyos kárt okozhat a lengyel gazdaságnak: az ország GDP-növekedése akár 1,6 százalékponttal is elmaradhat a jelenlegitől - idézte a Rzeczpospolita a vállalkozók és munkaadók szövetségének becslését. Az idei első három negyedévben kicsit több mint öt százalékkal bővült a bruttó hazai termék.

Az ukránok két ok miatt állhatnak tovább, az egyik, hogy immáron félévente 90 napot vízum nélkül tartózkodhatnak az EU-ban, a másik, hogy a berlini kormány megkönnyítette az EU-n kívülről érkező vendégmunkások foglalkoztatását a német gazdaságot is sújtó munkaerőhiány enyhítése érdekében.

A szakmai szervezet szerint a munkaerőhiányt átmeneti intézkedésekkel kellene enyhíteni, például meg kellene engedni az állandó lengyelországi tartózkodást az ukránoknak, és fel kellene kínálni nekik, hogy hosszabb távon lengyel állampolgárokká válhatnak.

Az elemzők szerint a lengyel gazdaságnak 2050-ig körülbelül ötmillió vendégmunkást kell fogadnia ahhoz, hogy fennmaradjon eddig bővülési üteme. Ezzel nehézségeik lesznek, hiszen más uniós országok is jelentkezni fognak a vendégmunkásokért.