A befektetők 57 százaléka úgy véli, hogy a jüan 2016-ra konvertibilissé válhat, ezen belül az ázsiai szakemberek 58 százaléka látja úgy, hogy a kínai deviza öt éven belül szabadon átváltható lesz - derül ki a Bloomberg felméréséből, amelyet saját előfizetői körben végzett. A megkérdezettek 19 százaléka szerint erre az időpontra már a tartalékvaluták között is helyet foglal majd a jüan, a válaszadók további 31 százalék aszerint pedig e szerepkörben egy évtizeden belül jelenhet meg a kínai deviza. Ez a lépés lenne a legnagyobb változás azt követően, hogy az ázsiai ország vezetése három évtizeddel ezelőtt megnyitotta az utat a magánbefektetések előtt.

A konvertibilitásnak köszönhetően az alapkezelők szabadabban fektethetnék be vagyonukat a világ második legnagyobb gazdaságában és felszabadulnának az országban felhalmozódott belső megtakarítások. Az utóbbiak értéke 75,6 ezer milliárd jüan (11,6 ezer milliárd dollár), ami több mint 80 százaléka az Egyesült Államok GDP-jének. Mindezek nyomán szakértők szerint a jüan reális alternatívája lehet a dollárnak a világvaluták versenyében, háttérbe szoríthatja az eurót, amelynek gazdasági-politikai háttere nem egységes, és ezért bizonytalan.

A befektetők álláspontját minden bizonnyal befolyásolja, hogy Peking óriási lépéseket tesz a jüan külföldi elfogadásának erősítése érdekében. Létrehozta a deviza offshore piacát Hongkongban, emellett valutacsere-egyezményeket kötött Indonéziától Argentínáig számos országgal - ez lehetővé teszi, hogy a cégek jüanban számolják el export-import ügyleteiket -, és hiteleket is nyújtott jüanban például Venezuelának. A McDonald's, a világ legnagyobb étteremlánca tavaly jüankötvényeket bocsátott ki Hongkongban.

Lenyűgözőnek tartja a Standard Chartered kötvénypiaci kereskedője, Marcelo Ricaud, ahogy nő Hongkongban a jüanalapú kereskedés. A kínai devizában elszámolt kötvényforgalom idén 40 milliárd jüanra emelkedett a tavalyi 36 milliárdról - derül ki a Bloomberg adataiból. A hongkongi jüanbetétek értéke márciusban 451,4 milliárdos értékkel döntött rekordot, és az év végére 870 milliárdra nőhet - vélik a kínai bankfelügyelet szakértői.

Szemben a Bloombergnek nyilatkozó elemzőkkel sokan úgy vélik, hogy a teljes konvertibilitást csak 2020-ra érheti el a kínai deviza, mivel ha ez ennél korábban következne be, akkor ingatlanpiaci buborék fúvódna fel az országban. Ezt, illetve a vele járó gazdasági felfordulást a kínai vezetők új generációja, amely hamarosan átveszi a stafétabotot a jelenlegi politikusoktól, nem kockáztatja meg.