Kiüti saját magát az EU - máshol van a bajok gyökere

Nem az ismert Nyugat-Kelet, Észak-Dél problémák, a britek kilépési szándéka és a bevándorlási hullám az Európai Unió fő baja, hanem az, hogy Nyugat-Európa két nagyágyúja, Berlin és Párizs nem ért szót egymással - állítja egy kutató vitatkozva az elfogadott teóriákkal.
Napi.hu, 2016. január 23. szombat, 14:11
Fotó: MTI/EPA

Wolgang Münchau, a Financial Times (FT) európai uniós szakírója az év elején arról értekezett a birt pénzügyi lap internetes portálján, hogy Európát három konfliktus szaggathatja szét. A kontinens jómódban élő északi és eladósodott déli felének ellentéte, az Európa-pártiak és az euroszkeptikusok egyre élesebb vitája, illetve a liberláis Nyugat- és az autokratikus hatolom felé fordult Kelet-Európa összeütközése.

Ezek a feszültségek teszik lehetetlenné, hogy a kontinens államai közösen, hatékonyan együttműködjenek a bevándorlás kezelésében, a terrorizmus visszaszorításában vagy Görögország és a többi dél-európai ország pénzügyi problémáinak megoldásában. Michael Leigh amerikai tudományos kutató azonban határozottan vitatja Münchau álláspontját.

Mással van itt a gond!

Leigh, aki korábban az Európai Bizottság bővítéssel foglalkozó részlegének vezetője volt, kiemeli tanult kollégája írásából, hogy az azon az ismert véleményen alapul, amely szerint stratégiai hiba volt az EU bővítése. Münchau emellett úgy véli, hogy az uniót a német-francia tengely megerősítése és felpörgése tudná kimozdítani abból a problémamocsárból, amelybe beragadt.

Az amerikai professzor ennél sokkal súlyosabbnak látja a helyzetet. Szerinte nem egyszerűen az eurózóna déli és északi része közötti konfliktusról van szó, hanem arról, hogy Párizs és Berlin került szembe egymással.

Süketek párbeszéde

Franciaország, amelynek gazdasága megreformálhatatlan, és sokkal inkább emlékeztet az olasz, mint a német gazdaságra, nem hajlandó engedelmeskedni a közösen elfogadott költségvetési szabályoknak, amelyek betartatása az uniós szervezetek feladata. Németország eközben visszautasít minden komolyan vehető előrelépést a fiskális és bankunió felé.

Az eurózóna két nagyhatalma képtelen arra, hogy ezekben a kérdésekben dűlőre jusson egymással - ez okozza valójában a közös európai valutát használó országok közösségének törékenységét. Eközben az elmúlt évtizedben egy "kívülálló", Lengyelország adta hozzá a legtöbbet az európai gazdaság közös növekedéséhez.

Már nem létezik

Leigh szerint Münchau egyszerűen nem veszi észre, hogy az a liberális Europa-párti centrum, amely az EU bázisát adhatná, ma már csupán az elemzők álmaiban létezik. A szabad mozgást biztosító schengeni rendszert, illetve az unió más alapintézményeit megkérdőjelező pártok kormánykoalíciókban vesznek részt vagy közel állnak ehhez a Benelux országokban, Dániában, Finnországban és Svédországban.

A jelenlegi közvélemény-kutatások szerint a jövő évi franciaországi elnökválasztás első fordulójának esélyese a radikális, euroszkeptikus, jobboldali Nemzeti Front vezetője, Marina Le Pen, aki azzal kampányol, hogy Franciaországnak ki kellene lépnie az eurózónából. És ez nem minden.

Vége a szabadságnak

A párizsi kormány a november közepi párizsi terrortámadás után három hónapos rendkívüli állapotot hirdetett. Felfüggesztették a polgári jogok gyakorlását, korlátozták a szabadságjogokat.

A szocialista államfő - támogatói egy részének megrökönyödésére - kezdeményezte, hogy megvonják a terrorista tevékenység miatt elítélt, Franciaországban született emberek állampolgárságát. Ezek olyan lépések, amelyek a jobboldal, sőt a szélsőjobb büszkén vállalna.

Azok a kelet-közép-európai országok, amelyeket Münchau úgy említ, hogy politikai rendszerük egyre inkább autokratikussá válik, messze nem mentek el idáig a liberális szabadságjogok korlátozásában. Ez még akkor is igaz, ha Lengyelországban és Magyarországon aggasztó jelenségeket láthatunk - írja az amerikai professzor.

Állandó támadások

Németországban Angela Merkel kancellárnak folyamatosan védekeznie kell a durva támadásokkal szemben. Valamivel csendesebben saját CDU/CSU pártszövetségéből "lőnek rá", ennél hangosabb bírálatokat kap az euroszkeptikus jobboldali Alternatíva Németországért párttól és durván ostorozzák az idegengyűlölő Pegida mozgalom tagjai.

Leigh egyetért azzal, hogy az EU egymást erősítő válságok sorozatával került szembe, de szerinte ezek többsége nem az új tagországok viselt dolgaira vezethető vissza, hanem a régiek tehetetlenkedésére. Megoldásukhoz ezt is figyelembe kell venni!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix, 2016.01.24 09:48

@matura:
Ja és 20 évente duplázódik a számuk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.01.24 09:38

Kit kell felhívni, ha az Eu-val akarok beszélni? - tették fel néhány évvel ezelőtt a kérdést. Hál' Istennek nem volt ilyen ember, azonban elkezdtek ezen munkálkodni. Az Eu lopakodó diktatúrája ezen munkálkodás eredménye. Az elkerülhetetlen USE megteremtésének felgyorsítására tett kísérlet közben az Eu irányítása a németek kezébe került.

A német hegemónia, az USE erőszakos, gyors megvalósításának szándéka önmagában hordja az ellenállás növekedését, ezért van válságban az Eu, ezért akarnak kilépni az ángílusok, ezért növekszik az Eu ellenesség!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

teuton, 2016.01.24 09:16

Ahany leny, annyi velemeny... Ehhez csak egy nemet közmondas meg: Totgesagte leben länger!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2016.01.23 16:23

Minden uj államforma létrehozása problémákkal jár, amik azért vannak, hogy leküzdjék őket.
Viszont ha a tagok hagyják, hogy kívülről idegen hódító hatalom, az iszlám nevü gyerekgyár
beszivárogjon, akkor az már nem európai unió, hanem európai iszlám köztársaság lesz, a 30 millió már majd 10 %.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kakambuki, 2016.01.23 15:02

Ők nemcsak egyszerűen nagyágyúk hanem az alapító atyák utódai. Az ő elődeik alapították hozták létre az Unió magját attól való félelmükben nehogy a jövőben ismét megtámadják egymást. A politikai megvalósításban már korábban is különjártak. De Gaulle például haláláig az önálló európai nemzetek közös államában hitt, az európai nemzetállam helyett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html