"Nagyon hamar" győzhet az ukrán hadsereg az orosz támogatást élvező szeparatista milíciák ellen - állította a BBC-nek nyilatkozva Valerij Heletey ukrán védelmi miniszter. A szakadárok ellenőrzése alatt lévő terület mostanra két és félszer kisebb lett, mint amekkora négy héttel ezelőtt volt.

Több mint 65 várost és falut foglaltak vissza az ukrán erők a donyecki és a luhanszki régióban. A hadsereg offenzívában van és a védelmi miniszter szerint a világnak tudnia kell, hogy Oroszország visszavonul, azaz az Ukrajnán belüli orosz befolyás visszaszorul. Heteley egy égő házhoz hasonlította hazáját, amelyben a hadsereg a tűzoltó szerepét látja el.

Felszólított mindent ukránt, hogy aki csak egy "vödör vízzel" hozzá tud járulni az tűz leküzdéséhez, az tegye meg, ami tőle telik. Azokban a városokban, ahol a legsúlyosabb harcok várhatók egyelőre ostromra készülnek az emberek. Élelmiszer-tartalékokat halmoznak fel és a pincékben alszanak.

Kilenc újabb áldozat

Jelentések szerint Luhanszkot gyakorlatilag körülzárták, a városban nincs áramellátást. A hét végén kilenc civil haláláról érkezett hír Luhanszkból és Donyeckből. Ugyanakkor a védelmi miniszter jelezte, hogy bár megtehetnék. nem indítanak támadásokat az ellen a terület ellen, amelyen a lelőtt a malajziai repülőgép roncsai szétszóródtak. Ez a lázadók kezén van, akik nem segítik eléggé a maradványok vizsgálatára érkezett nemzetközi kutatócsoport munkáját.

Délkelet-Ukrajnában áprilisban robbantak ki a harcok, amikor oroszbarát csoportok különböző városokban egymás után foglaltak el középületeket. Később kikiáltották a terület elszakadását az ukrán államtól. A nyugati hatalmak és az ukrán vezetés állítása szerint a lázadók hathatós katonai segítséget kapnak Oroszországtól. Ezt Moszkva tagadja. Becslések szerint több mint 1500 ember vesztette életét a harcok kezdete óta.