A sanghaji lengyel kereskedelmi képviseletet ugyan csak szeptember végén nyitották meg, ám nagyon úgy tűnik, hogy máris segít nyélbe ütni egy jókora üzletet - tudósított a lengyel sajtó. Először fordult elő, hogy egy lengyel gazdasági ágazat cégei egyesítették erejüket egy jelentős exportpiac megszerzése érdekében.

A projektet a lengyel baromfi terméktanács koordinálja, amire nagy szükség van. Nem egyszerű ugyanis teljesíteni a kínai állat-egészségügyi és egyéb követelményeket. A pekingi kormány emberei például Lengyelországban auditálják a potenciális exportőröket. A képviselet a további terjeszkedésben, reklámban, piackutatásban is segíti a cégeket.

A magyarok (és a franciák, illetve az amerikaiak) az egészségügyi gondokon buktak el. Ezekből az országokból a madárinfluenza miatt nem importálnak szárnyasokat Kínába. Kivétel a kacsa, amelynek bevitele Franciaországból nem tilos.

A lengyel baromfikivitel értéke Kínába tavaly 105 millió zloty (7,56 milliárd forint) volt, ám abban bíznak, hogy ez néhány éven belül fel tudják tornászni kétmilliárd zlotyra (144 milliárd forint), ami brutális emelkedés lenne.