Az Európai Központi Bank (ECB) tíz bázisponttal, 0,25 százalékról 0,15 százalékra vitte le alapkamatát és ezzel egyidejűleg nulláról mínusz 0,1 százalékra mérsékelte betéti kamatát - jelentette a MarketWatch. Az utóbbi azt jelenti, hogy a kereskedelmi bankok pénzét gyakorlatilag kiűzik az ECB-ből.

A bank egynapos hitelkamatát (marginal lending rate) 0,75 százalékról 0,4 százalékra csökkentette. Az európai jegybank tehát összességében a piaci várakozásoknak megfelelően enyhített monetáris politikáján. Az elemzők kíváncsian várják Mario Draghi ECB-elnök magyar idő szerint fél háromkor kezdődő sajtókonferenciáját, mert az alkalmat adhat további intézkedések bejelentésére.

Az euró hirtelen gyengült a dollárral szemben, az euró/dollár kurzus 1,3565-re esett. A forint ennek megfelelően körülbelül 60 filléres elmozdulással 303,01-ig erősödött. Ugyanakkor sokan úgy vélik, hogy ha az ECB csalódást okoz, akkor akár erősödhet is az európai deviza, mert a jelenlegi árfolyama nagyjából tükrözi a monetáris enyhítéssel kapcsolatos várakozásokat. Az esés után rángatózni kezdett az euró árfolyama.

Indul a pénzhenger

Az ECB előkészületeket tesz jelzálog fedezetű értékpapírok vásárlására - jelentette ki sajtótájékoztatója elején Draghi. Emellett a továbbiakban nem sterilizálják korábbi kötvényvásárlásaikat, azaz nem fogják visszaszívni a bankokhoz a kötvények megvételével kikerülő forrásokat. Végül újabb olcsóhitel-programot (LTRO) indítanak, amelyben kedvező kamatozású kölcsönöket kínálnak fel a bankoknak.

Az euró bezuhant: az euró/dollár árfolyam 1,351-ig esett az előbbi bejelentések nyomán. A vezető német tőzsdeindex, a DAX kilőtt: 10 ezer pont fölé erősödött. A nyugat-európai indexek mindegyike pluszban van, a francia CAC-40 1,6 százalékkal ugrott meg.

Az LTRO alapvetően négyéves alacsony kamatozású hitelt jelent, amelyet azzal a feltétellel nyújtanak, hogy a bankok hitelezzék tovább a forrást a vállalatoknak. Ezt a lépést sokan várták, de legalább ennyien kételkednek sikerében, ugyanis a bankoknak növelniük kell tőkéjüket, ami a hitelezés takarékon tartására ösztönzi őket.

Stagnáló árak

A döntések hátterét magyarázva Draghi először arról beszélt, hogy az inflációs várakozások mereven alacsonyak. Az ECB háttérapparátusa is mérsékelte várakozását. Eszerint 2014-re immáron csak 0,7 százalékos pénzromlással számolnak, szemben a márciusi egyszázalékos jóslattal.

A jegybankelnök nem zárja ki a kamatok további módosítását, de hozzátette, hogy praktikus megfontolásokból mentek lejjebb a hitelköltségekkel. Draghi leszögezte, hogy jelentős csomaggal állt elő az ECB, ám ennek ellenére nem feltétlenül fejezte be beavatkozásait.

Védelmébe vette a sterilizáció beszüntetését, mondván: annak kezdete óta az eurózóna gazdasága lényegesen megváltozott. Draghi nem tart a deflációtól - semmi jele például annak, hogy a háztartások elhalasztanák vásárlásaikat.

Cö-cö-cö

Megérkeztek az első kétkedő kommentek. Kit Juckes, a Société Generale makroelemzője úgy véli, hogy a most bejelentett pénzhullám megdobhatja az értékpapírok és más eszközök árát az eurózónában. Ha a pénz ömlik az eurózónába, mitől gyengülne tartósan az euró? - teszi fel a szónoki kérdést. Ezért továbbra sem támogatja a közös európai deviza vásárlását.

Ami a gazdaságot illeti, nem változtak az aggodalomra okot adó korábbi körülmények. A költségvetéseket továbbra is rövid pórázon fogják az övezet kormányai. A bankok továbbra is óvatosak. A hitelfelvevők pedig még náluk is óvatosabbak. Nincs ok a GDP-növekedési előrejelzés javítására.

Mintha csak erre válaszolna Draghi arról beszélt, hogy szükség szerint kiterjedt eszközvásárlási programot indíthatnak.

Válaszul a válaszra elemzők elismerik, hogy az ECB nagyot lépett, de megkérdőjelezik, hogy az európai jegybank egyedül életet lehelhet-e az eurózóna hervadozó gazdaságába. Stephen Pope, a Spotlight Ideas tanácsadó cég partnere arra számít, hogy Draghi - miután mintegy megtette a magáét a dolgok előmozdítása érdekében - még erősebb nyomást gyakorol az övezet politikusaira, hogy lépjenek előre országaik gazdaságának strukturális reformjai terén.

És mi lesz velük?

Draghi megígérte, hogy tekintettel lesznek a betétesek érdekeire is - hiszen a jelenlegi kamatok enyhén szólva nem teszik jövedelmezővé megtakarításaikat -, emelni fogják a kamatokat, amint a gazdaság kilábalása erőre kap. Egy elemző a harsányan nevető Draghit ábrázoló képet posztolt ki azzal a kommenttel: ez a jegybankelnök üzenete a spórolós németeknek.

Az ECB elnöke elismételte, hogy a banknak nincs árfolyamcélja az euróra vonatkozóan. Ennek ellenére rendkívül fontosnak tarják a közös európai valuta árának alakulását az árak stabilitása és a növekedés szempontjából.

Fityisz a németeknek?

Az olasz bankok részvényárfolyama négy százalékot meghaladó mértékben ugrott meg a monetáris enyhítés hírére. Ez megfelel az elemzők várakozásának: többen megjósolták, hogy ha az ECB komoly lépésekre szánja el magát, annak az eurózóna perifériáján lévő országok lehetnek a legnagyobb haszonélvezői.

Pawel Morski közgazdász Twitter-bejegyzésében pikírt megjegyzést tesz. Utalva a szigorú költségvetési politikát elváró német álláspontra azt írja: Draghi türelmesen próbálja elmagyarázni a németeknek, hogy a korbácsolás nem javítja a gazdaság szereplőinek morálját.

A sajtótájékoztató végére február óta nem látott mélységbe gyengült az euró, az európai tőzsdék pedig új csúcsokra emelkedtek. Az amerikai részvények visszafogott erősödéssel nyitották a napot. Draghi nem okozott csalódást: az ECB egy sor olyan intézkedést hozott, ami pénzt juttat a bankoknak és hátszelet adhat az inflációnak. Ugyanakkor nem döntött átfogó monetáris enyhítés mellett.