Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Társadalmi és Piaci Vizsgálatok Intézete (IBRiS) az onet.pl portál felkérésére közvélemény kutatást készített a arról, kiben bíznak a legjobban a lengyelek. Az élen Donald Tusk volt miniszterelnök, jelenleg az Európai Tanács elnöke áll - vette át hírt a gazeta.pl. Tusk az Európai Néppárt kongresszusán élesen bírálta az Orbán-kormány politikáját.

Az eredmény sokakat meglephetett, hiszen Tusk öt százalékpontot javított egy hónappal ezelőtti népszerűségi indexén. Ez azt bizonyítja, hogy nem ártott politikai megítélésének ügyészségi meghallgatása, amelyre egy kormányzása idején kirobbant gazdasági botrány miatt került sor. Fordítva, láthatólag javára vált az ügy. A megkérdezettek 45,8 százaléka bízik benne, 43,8 százalékuk elutasítja.

Andrzej Duda államfő nem sokkal maradt le a volt kormányfőtől, 45,3 százalékos bizalmi indexet ért el és ugyanilyenben utasították el a válaszadók. Felkerült a dobogóra a jelenlegi miniszterelnök, Mateusz Morawiecki 42 százalékkal, de ellene szavazott a megkérdezettek 47,2 százaléka.

Legalább ennyire érdekes, hogy kiben nem bíznak a lengyelek. Ezen a listán a kormánypárt, a Jog és Igazságosság elnöke, az ország tényleges vezetője Jaroslaw Kaczynski áll az első helyen. A megkérdezettek közel 60 százalék nyilatkozott negatívan róla - őt Orbán Viktor elvbarátjának tartják. De ebbe a csoportba került az ellenzék jelenlegi vezetője, Grzegorz Schetyna, a PiS volt miniszterelnöke, Beata Szydlo is.