Kíváncsi, mennyire mérgezi Önt a környezete? - itt ellenőrizheti

Egy új európai levegőminőségi indexet tett közzé az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) és az Európai Bizottság, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók ellenőrizhessék a levegő minőségét az Európai városokban és régiókban.
Szabó Zsuzsanna, 2017. november 20. hétfő, 17:53
Fotó: MTI Fotó

Új online szolgáltatást indított az EEA és az Európai Bizottság, amellyel a levegő minőségét lehet ellenőrizni - akár az azonnali helyzetet is. A levegő minőségéről az adatokat több mint kétezer mérőállomás szolgáltatja Európa-szerte - jelentette be a napokban az Európai Bizottság.

Az indexhez egy interaktív térkép is tartozik, amely a mérőállomások szintjén mutatja a levegő minőségét az adott településen öt, az egészségre és a környezetre ártalmas szennyező anyag szintjének mérésével. Ezek a szálló por (PM2,5 és PM10), a talajközeli ózon, nitrogén-dioxid és a kén-dioxid.

Az alkalmazás leírása szerint a felhasználók bármelyik európai város vagy régió levegőminőségét, illetve az öt szennyező anyag szintjét megnézhetik. Az index egy átfogó értékelést ad minden ellenőrző állomásról, amelyet egy interaktív térképen a levegő szennyezettségi szintjéhez rendelt színnel ábrázolt pontok jeleznek.

Légszennyezettségi térkép, Forrás: EEA

HOZZÁSZÓLÁSOK