Hazaköltöznek a lengyel vendégmunkások

Évtizedek óta először fordul elő, hogy több lengyel külföldi vendégmunkás tart haza, mint amennyien elindulnának szerencsét próbálni az EU valamelyik másik tagországába.
Barabás Júlia, 2020. február 28. péntek, 12:25
Fotó: Reuters

Több évtizede nem volt arra példa, hogy több lengyel vendégmunkás igyekezett haza külföldről, mint ahányan más országokba indultak dolgozni - vette át a Franfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) cikkét a Radio Poland. A német lap részben azzal magyarázza ezt, hogy a varsói kormány aktívan kampányol annak érdekében, hogy hazacsábítsa a lengyeleket.

A lengyel gazdaság négy százalékkal bővült 2019-ben, ezt megelőzően öt százalékos volt a tempó, miközben a munkanélküliség alacsonyabb az EU átlagánál. Egyes ágazatokban a munkaerőhiány keseríti meg a cégvezetők érdekét - emlékeztet a FAZ. A 2015-ben hatalomra került radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) nagyvonalú szociális intézkedéseket vezetett be - például kiegészítő családi pótlékot -, emellett lakástámogatási programot indított az alsó középosztálybeliek támogatására.

Ez mind amellett szól, hogy a Lengyelországból induló nyugat-európai bevándorlás megforduljon, s immár hazafelé vegyék az irányt a lengyel vendégmunkások. Hab a tortán, hogy a lengyelországi nagyvárosokban számos olyan állást hirdetnek, amelyek jobb fizetést ajánlanak, mint amennyit az Egyesült Királyságban betanított munkát végezve meg elehet keresni. Ellene hat viszont a visszaáramlásnak, hogy sok lengyel munkaadó pocsék feltételeket kínáló munkaszerződést ajánl a munkavállalóinak.

HOZZÁSZÓLÁSOK