Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Zágráb csak abban az esetben kezdene tárgyalásokat a washingtoni székhelyű pénzintézettel, ha a nemzetközi hitelminősítők rontanák Horvátország adósi besorolását - mondta el Slavko Linic, Horvátország pénzügyminisztere. A helyi sajtóban korábban megjelentek szerint a kormány jövőre az IMF segítségét kérheti.

A jövő júliusban az Európai Unióhoz csatlakozó Horvátország adósi besorolása mindhárom vezető nemzetközi hitelminősítőnél csak egy fokozattal áll a befektetésre már nem ajánlott, úgynevezett bóvli kategória fölött, leminősítést valószínűsítő negatív kilátással.

A horvát jegybank és a Nemzetközi Valutaalap egyaránt a gazdaság zsugorodására számít idén, míg a kormány mérsékelt növekedést vár.

A horvát hazai össztermék (GDP) az elmúlt három évben csökkent. A gazdaság teljesítménye az idei első három hónapban 1,3 százalékkal csökkent, a tavalyi utolsó negyedévi 0,4 százalékkal hanyatlott éves összevetésben. A munkanélküliség magas, májusban 18 százalék volt. Ugyanebben a hónapban az ipari termelés 3,8 százalékkal csökkent éves szinten, a kiskereskedelmi forgalom pedig 4,4 százalékkal esett.