Kivont karddal érkezett Orbán Brüsszelbe - most így tarthat be

A csütörtökön kezdődött európai uniós csúcs előtt Orbán Viktor miniszterelnök elmondta: a tervek között szerepel, hogy a klímasemlegességről egy közös álláspontot fogadjanak el, de magyar szempontból a "csata" arról fog szólni, hogy a brüsszeli bürokraták ne a szegény országokkal fizettessék meg a klímaváltozás költségeit.
Szabó Zsuzsanna, 2019. december 12. csütörtök, 16:02
Fotó: Napi.hu / Szabó Zsuzsanna

A mai tervek között szerepel, hogy közös állásfoglalást fogadjanak el arról, hogy az egész európai gazdaságot 2050-re karbonsemlegessé fogjuk átalakítani - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtökön kezdődött uniós állam- és kormányfők ülését megelőzően újságíróknak.

A miniszterelnök a magyar kormány álláspontját ismertetve kijelentette: "mi is szeretnénk, ha a magyar gazdaság klímasemleges lenne 2050-re, mi készen állunk arra, hogy egy erről szóló megállapodást aláírjunk."

A klímaváltozás ellen harcolni nagy kihívás és mindenki tudja, hogy az rengeteg pénzbe kerül - mondta a miniszterelnök. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy egy dolgot el kell kerülni: "ne engedjük meg a brüsszeli bürokratáknak azt, hogy megint a szegény emberekkel és szegény országokkal fizettessék meg a klímaváltozás elleni harc költségeit. "Világos pénzügyi garanciákat kell kapnunk, és ennek a részleteit fogjuk kitárgyalni" - tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök továbbá azt is megjegyezte: szeretnénk, ha egyszer és mindenkorra félretennék itt Brüsszelben az összes fenntartást a nukleáris energiával kapcsolatban, valamint minden kritikát és támadást az ilyen energiát előállító országokkal szemben, mint például Magyarország, "mert nyilvánvaló, hogy nukleáris energia nélkül nincs karbonsemleges európai gazdaság" - fogalmazott Orbán, aki szerint ez a mai küzdelem témája és tétje dióhéjban.

Lángok az Európai Tanács épületén Brüsszelben

Az európai uniós csúcs előtt a Greenpeace látványos demonstrációval hívta fel a figyelmet a klímakatasztrófára. Aktivisták egy csoportja néhány órával a csúcstalálkozót megelőzően felmászott a találkozó helyszíntét adó Európa-épület (képünkön) külső díszítő szerkezetére és többméteres, lángokat ábrázoló plakátokat helyeztek el "Éghajlati veszélyhelyzet" felirattal.

A tüntetők fáklyákat is gyújtottak. A csúcsértekezlet megkezdése előtt a rendőrség eltávolította a több emelet magasságban tartott tüntetés mintegy harminc aktivistáját.

 

A szervezet aktivistái a helyszín közelében folytatják megmozdulásukat, amellyel az Európai Bizottságban szerdán bemutatott, európai zöld megállapodásnak nevezett munkadokumentum azonnali elfogadására akarják rábírni az uniós tagországok vezetőit - írja az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix7, 2019.12.14 09:37

@atombandi:
"max az osztrakok, de azok nagyon"

Persze, hogy utálják, mert akkor kevesebbért tudják eladni a vízierőműveik áramát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2019.12.14 01:15

A szokasos csusztatas. A cel, hogy penz kerjen szerintem jo es tamogathato. Az atomot meg senki nem utalja az eu-ban, max az osztrakok, de azok nagyon. Az europai energiaugyi hivatal is 10-15% kozotti nuklearis energiaval szamol 2100-ban. Addigra pedig Paks2-t is lebontjak, ha valaha meg is epul. Szoval lesznek meg atomeromu epitesek dogivel. Nem is ertem ezt a f@szsagot miert mondta a kis G. A franciak szerinte lemondananak az atomrol? Az is hulye, aki elhiszi.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bakcsubakka, 2019.12.13 18:15

@na4:
Ha itt valakinek teljesen elment az esze,az te vagy. Ne igyál többet !
Azt akarod te is bizonygatni,hogy nekünk embereknek semmi közünk a klímaváltozáshoz ?
Való igaz : Klímaváltozás mindig volt ,van és lesz is. De muszáj ezt nekünk gyorsítani?
Nem zárójelben jegyzem meg,illetve kérdezem : A Mátrai Erőműben mi történt ? Mit lehet tudni azon a pármondatos hazugságon kívül amit hallottunk az illetékes elvtársaktól ? Patakok élővilága pusztult ki állítólag,emberek lettek betegek állítólag.
Se megerősítés,se cáfolat,csak a lapítás ! Fognak még erről érdekes dolgok kiderülni !
Szóval az embernek semmi köze a természetromboláshoz?
Igen,ha az illető a kormány ,a kormányfő kedveskéje Dr mészaros lölőnek hívják ,akkor tessék tovább sétálni,semmi nem történt.
(Csak annyi,hogy az osztalék kivétele,a halaszthatatlan felújítás elkerülhetetlen volta miatt az erőmű veszteséges és most visszavásárolja az állam,pl. többek között az és pénzemen! )
CSAK KÉRDEZEM: JÓL VAN EZ ÍGY ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lezli, 2019.12.13 16:03

"Magyar szempontból a "csata" arról fog szólni, hogy a brüsszeli bürokraták ne a szegény országokkal fizettessék meg a klímaváltozás költségeit." /orbán/

Anyu meg ezt mondta most karácsonyra!

https://www.hir-tv.me/2019/12/levai-aniko-mivel-hazankban-nincsenek.html?fbclid=IwAR3EvaeZOvnpd258hHtWna94plHvsFzQHuSQFRQKBgLSgLsxPEXe0vGSNSQ

" Mivel hazánkban nincsenek mélyszegénységben élő családok, ezért úgy gondoltuk, oda visszük a segélycsomagot, ahol igazán hasznát veszik majd, így a határon túli magyarokra esett a választásunk. A magyar kormány az itthon élő családokat évről-évre egyre nagyobb összegekkel támogatja, ennek köszönhetően a szegénység mint olyan megszűnőben van. Gondolnunk kell a határon túli társainkra is, akik nem kapnak semmi nemű támogatást az ottani kormánytól. Eddig sem hagytuk őket magukra és ezután sem fogjuk. "

Valaki itt nem mondott igazat,! Vagy egyik sem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugatos_szolasszabadsag, 2019.12.13 15:57

@matura: "Ideje lenne ha felhuzná a vajda a gatyáját, mert mindig mindenhová erőszakoskodni megy"

Pedig olyan szívélyesen, barátságosan és bántó szavak nélkül házal Brüsszel pl a kötelező betelepítési kvótával is...
Meg a jogállamisági hazugságokkal is. Pedig ez a mocskos Orbán mindig erőszakos velük, mégis olyan szelíden hasonlítják őt Hitlerhez és hordják el mindennek a Magyar jogrendet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html