Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A mai tervek között szerepel, hogy közös állásfoglalást fogadjanak el arról, hogy az egész európai gazdaságot 2050-re karbonsemlegessé fogjuk átalakítani - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtökön kezdődött uniós állam- és kormányfők ülését megelőzően újságíróknak.

A miniszterelnök a magyar kormány álláspontját ismertetve kijelentette: "mi is szeretnénk, ha a magyar gazdaság klímasemleges lenne 2050-re, mi készen állunk arra, hogy egy erről szóló megállapodást aláírjunk."

A klímaváltozás ellen harcolni nagy kihívás és mindenki tudja, hogy az rengeteg pénzbe kerül - mondta a miniszterelnök. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy egy dolgot el kell kerülni: "ne engedjük meg a brüsszeli bürokratáknak azt, hogy megint a szegény emberekkel és szegény országokkal fizettessék meg a klímaváltozás elleni harc költségeit. "Világos pénzügyi garanciákat kell kapnunk, és ennek a részleteit fogjuk kitárgyalni" - tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök továbbá azt is megjegyezte: szeretnénk, ha egyszer és mindenkorra félretennék itt Brüsszelben az összes fenntartást a nukleáris energiával kapcsolatban, valamint minden kritikát és támadást az ilyen energiát előállító országokkal szemben, mint például Magyarország, "mert nyilvánvaló, hogy nukleáris energia nélkül nincs karbonsemleges európai gazdaság" - fogalmazott Orbán, aki szerint ez a mai küzdelem témája és tétje dióhéjban.

Lángok az Európai Tanács épületén Brüsszelben

Az európai uniós csúcs előtt a Greenpeace látványos demonstrációval hívta fel a figyelmet a klímakatasztrófára. Aktivisták egy csoportja néhány órával a csúcstalálkozót megelőzően felmászott a találkozó helyszíntét adó Európa-épület (képünkön) külső díszítő szerkezetére és többméteres, lángokat ábrázoló plakátokat helyeztek el "Éghajlati veszélyhelyzet" felirattal.

A tüntetők fáklyákat is gyújtottak. A csúcsértekezlet megkezdése előtt a rendőrség eltávolította a több emelet magasságban tartott tüntetés mintegy harminc aktivistáját.

 

A szervezet aktivistái a helyszín közelében folytatják megmozdulásukat, amellyel az Európai Bizottságban szerdán bemutatott, európai zöld megállapodásnak nevezett munkadokumentum azonnali elfogadására akarják rábírni az uniós tagországok vezetőit - írja az MTI.