Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szocialista politikus a magyar kormány tevékenységéről a Die Welt című német lapban előző nap megjelent interjúban tett kijelentéseiről szólva hangsúlyozta, hogy "nem egy nép, vagy egy ország ellen" akart felszólalni. Hozzátette, úgy érzi, nagy veszélybe került az Európa Unió.

"Alapító atyáink és anyáink tudták, hogy a közösséget nemcsak struktúrákra kell felépíteni, hanem értékekre is" - fogalmazott.
Jean Asselborn elmondta, mélyen felkavarja, hogy egy egész országot teleplakátolnak menekültellenes lózungokkal, és éles szavait ébresztőnek szánta az EU jövőjéről - Nagy-Britannia részvétele nélkül - tartandó pénteki uniós csúcsra.

"Nem maradhatunk közömbösek. A közöny ellen szólaltam meg. Egész Európának meg kell mozdulnia, különben mindent tönkreteszünk" - mondta a luxemburgi külügyminiszter a Süddeutsche Zeitungnak.

Jean Asselborn a Die Weltben kedden közölt interjúban kiemelte, hogy elfogadhatatlan az uniós alapértékek súlyos sérelme, ezért ideiglenesen vagy véglegesen ki kell zárni az EU-ból az olyan tagokat, mint Magyarország, ahol "kerítéseket építenek háborús menekültek ellen", vagy ahol megsértik a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét.

A többi között hozzátette, hogy Magyarországon a menekültek távoltartását szolgáló kerítés "egyre hosszabb, magasabb és veszélyesebb", a háború elől menekülő emberekkel "szinte rosszabbul bánnak, mint a vadállatokkal", és az ország "nincs messze attól, hogy tűzparancsot adjon ki a menekültek ellen".