Litvánia kisvártatva teljesen kivásárolhatja a Gazpromot gáziparából, állami ellenőrzés alá vonva az ágazatot. Az orosz állami gázmonopólium egyszerre két vagyonelemétől válik meg: a litván gázszolgáltatóban és gázelosztóban birtokolt részesedését is eladja - adta hírül a bne régiós internetes portál.

Az orosz cég 37,1 százalékos tulajdonrésszel bírt a Lietuvos Dujos gázszolgáltatóban és az Amber Grid infrastruktúra-üzemeltetőben. Az ügyletet hétfőig kellett lebonyolítani és Gazprom keddi közleményében nem utalt arra, hogy elállt volna értékesítési szándékától. Litvánia 417,1 millió latot (120,8 millió eurót fizet) a részvénycsomagokért. A két ügylet némileg titokzatos, lebonyolításukra csak következtetni lehet a cégek bejelentéseiből. Ezek ugyanis olyan százalékos tulajdonosi változásokról szólnak, amelyek csak Gazprom kiszállásával jöhetnek össze.

A kivásárlások Vilnius és Moszkva hosszú háborúskodásának végére tesznek pontot. A tét a litván gázipar megszerzése volt. Litvánia jelenleg gázszükséglete 100 százalékát Oroszországból szerzi be, ám ez meg fog változni, ugyanis az év végén átadnak egy új folyékonygáz-fogadó állomást, ahonnan más forrásból származó gázt is importálhatnak. Hogy ezt használhassák, le kellett választani a vezetékrendszert üzemeltető Amber Gridet a Lietuvos Dujos szolgáltatóról.

Bejött a keménység

Miután az uniós szabályok megtiltják, hogy a energiaszolgáltatók és a vezetéküzemeltetők azonos tulajdonosok kezében legyenek, felszólíthatták a Lietuvos Dujos tulajdonosait, hogy adják el az Amber Gridben meglévő tulajdonrészüket. A folyamat részeként az elmúlt hónapokban kivásárolták a német E.On 39 százalékos tulajdonrészét is a két cégből.

Ezzel egyidejűleg mind az E.On, mind a Gazprom megtartotta jelentős részesedéseit a másik két balti állam, Lettország és Észtország gáziparában, ezért elemzők némi meglepetéssel fogadták, hogy a litvánoknak sikerült kemény alkuval elérni a németek és az oroszok kiszorítását.

Találgatások szerint a Gazprommal kötött üzlet összefügg a gáz áráról folyó tárgyalásokkal. Litvánia nemrégiben 20 százalékos árcsökkentést tudott kialkudni, ám még így is 450 dollár fizet 1000 köbméterenként, ami jóval magasabb a 400 dollár alatti európai átlagárnál. Ezek az tárgyalások 2016-ig is elhúzódhatnak.