Jövő héten tárgyalják az izraeli rendezési tervet

Beni Ganz, az ellenzéki centrista Kék-fehér párt elnöke bejelentette, hogy támogatja, és a jövő héten a kneszet elé terjeszti szavazásra Donald Trump amerikai elnök béketervét.
Rácz Gergő, 2020. január 29. szerda, 21:52
Fotó: Getty Images

Beni Ganz egy kutatóintézetben tartott beszédében kifejtette, hogy mivel Trump terve tükrözi pártjának alapelveit, a jövő héten a kneszet jóváhagyását kéri rá - írja helyi források nyomán az MTI.

"Az elmúlt hónapokban találkoztunk Trump elnök csapatával, Jared Kushner különleges megbízottal, David Friedman amerikai nagykövettel, valamint Avi Berkowitz közel-keleti nagykövettel, és megvitattuk az Egyesült Államok kormányának béketervét" - mondta Ganz.

"Izraeli hazafiként azt mondom, hogy a program hűen tükrözi a Kék-Fehér párt programját, és alapot jelent a jövendő közel-keleti rendezéshez" - tette hozzá. Ganz a hét elején Washingtonba utazott, ahol még a terv bejelentése előtt tárgyalt Donald Trump elnökkel elképzeléseiről.

Találkozójuk után az ellenzéki politikus már Washingtonban is támogatásáról biztosította a tervet, és kijelentette, hogy kormányra kerülése esetén ennek alapján kezdi meg béketárgyalásait. Ekkor azt is mondta, hogy szerinte átmeneti, a kneszet többségének bizalmát nem élvező kormány nem dönthet egyedül ilyen horderejű kérdésben.

"A Trump-terv végrehajtásához őszinte, megbízható és az ország ügyeinek intézésére ráérő miniszterelnökre van szükség. Ez történelmi lehetőség Izrael állam határainak és jövőjének meghatározására"- ismételte meg szerdai beszédében.

"Netanjahu sajnos ahelyett, hogy az ország állampolgáraiért aggódna, kénytelen ismét saját ügyével foglalkozni, és politikai haszonra törekszik" - utalt a kormányfő ellen korrupció miatt benyújtott vádiratokra.

"Ahelyett, hogy hosszú távon gondolkodva próbálná megtartani a ciszjordániai és a jordán-völgyi  izraeli közösségeket, veszélyezteti az államot és azt, hogy megragadhassuk ezt a ritka lehetőséget" - mondta Ganz, és felszólította a palesztin vezetőket béketárgyalások folytatására a terv alapján.

Beni Ganz nehéz helyzetbe került a választási kampány közepén, néhány héttel a március 2-ára kiírt voksolás előtt, ugyanis pártjának vezetése és szavazótábora erősen megosztott a béketervvel, elsősorban a ciszjordániai telepek annektálásával kapcsolatban.

A 13-as tévécsatorna szerda esti híradójában nyilvánosságra hozott legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a Kék-Fehérre szavazók negyvenegy százaléka támogatja, harmincegy százaléka viszont ellenzi a Trump-tervet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tlg01, 2020.01.30 08:54

@Katalin Kormos: magas ló az neked
iskolába kellett volna járni
nem csak csavarogni
legalább a történelem órákat
próbáld bepótolni
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Katalin Kormos, 2020.01.30 00:59

Nem igazán értem, hogy egy német felmenőjű családnak (Trump-family) hogy nem lehet annyi esze, hogy ne engedjen be a családjába egy koszlott, cionista zsidó férget (Jared Kushner)!
És azt sem értem, hogy a kútmérgező zsiráfkobold hogy kerülhet be egyáltalán egy gazdag Trump-lány ágyába!
Hisz még a vak is látja, hogy ez a neorasszista, judeokrata és fajgyűlölő Kushner nem akar mást, mint egy abszolút faji hegemóniát a palesztín területek fölött, és lehetőleg már a palesztín nép nélkül, ha egy mód van rá......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html