Klímacsúcs - az emberiség létét fenyegeti a Föld melegedése

Világszerte milliók, főként fiatalok kérik a vezetőket arra, hogy tegyenek sokkal többet a klímavészhelyzet ellen - jelentette ki az MTI szerint António Guterres ENSZ-főtitkár a nemzetközi szervezet Éghajlat-változási Keretegyezménye 25. ülésének (COP25) megnyitóján hétfőn Madridban.
Domokos Erika, 2019. december 2. hétfő, 19:45
Fotó: Pixabay

Tudják, hogy ma kell a helyes útra lépnünk és nem holnap - mondta António Guterres, hozzátéve, hogy a december 13-ig tartó madridi konferencia lehetőséget ad az ehhez szükséges fontos döntések meghozatalára.

Mint mondta, az eddigieknél "jóval ambiciózusabbnak" kell lenni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklésében, és frusztrálónak nevezte a változás lassú ritmusát főleg azért, mert mindehhez az eszközök és technológiák nagy része már rendelkezésre áll.

Bírálta a legnagyobb károsanyag-kibocsátó országokat - Kínát, az Egyesült Államokat és Indiát - mivel elkötelezettségük elengedhetetlen a kitűzött célok eléréséhez.

Ha nem változtatunk sürgősen életmódunkon, magunkat sodorjuk veszélybe - jegyezte meg az ENSZ-főtikár, kitérve az energiatermelésre, az építőiparra, a közlekedésre és az élelmezésre. Emellett gyors és mély változásokat, a szénfüggőség felszámolását sürgette.

Az ENSZ-főtitkár szerint a fejlődő országokban évente mintegy 100 milliárd dollárnyi összeget kell fordítani a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra és a káros hatások csökkentésére. António Guterres beszámolt arról, hogy mintegy hetven ország kész fokozni nemzeti hozzájárulását a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

A madridi klímakonferencián a világ 196 országa képviselteti magát. Mintegy ötven állam- és kormányfő van jelen, csakúgy mint az Európai Unió intézményeinek új vezetői, akik a megnyitót követően kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg a klímacélokat.

Madrid a klímavészhelyzet elleni harc, valamint a párbeszéd fővárosa kíván lenni - mondta megnyitóbeszédében Pedro Sánchez ügyvezető spanyol miniszterelnök, aki szerint az emberen múlik, hogy helyreállítsa a saját maga által okozott környezeti károkat. A klímavészhelyzet elleni küzdelem bátorságot, elkötelezettséget, szolidaritást kíván és leginkább tetteket. Nincs más alternatíva mint a cselekvés - jelentette ki a kormányfő, szerinte ma már csak egy "maroknyi fanatikus" tagadja a klímaváltozást.

Pedro Sánchez szintén gyorsabb cselekvést sürgetett a károsanyag-kibocsátás mérséklése terén, és bejelentette, hogy Spanyolország kész fokozni a csökkentés ritmusát. Szólt arról is, hogy Európának élen kell járnia a karbonsemlegességben - írta az MTI.

A konferencia megnyitóján Hoesung Lee, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) elnöke figyelmeztetett: a hőmérséklet növekedése fenyegetni fogja az emberiség létezését ezen a bolygón. Jelentéseik azt mutatják, hogy a felmelegedés hatásai sokkal súlyosabbak mint azt korábban gondolták. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának azonnali mérséklése elengedhetetlen a klíma stabilizálásához - mutatott rá a szakember.

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke a tanácskozáson elmondta: a jövő hónapban bemutatja a klímasemlegességi átmenetről szóló európai javaslatot.

A klímacscúcs alkalmából Madrid tartományban annyi fát fognak ültetni mint ahány résztvevője lesz a konferenciának, vagyis várhatóan több mint 25 ezret.

Az esemény két hete alatt spanyol főváros több emblematikus épületét is zöld fénnyel világítják ki esténként.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kakambuki, 2019.12.03 08:52

@na4: "Klímaváltozás mindig is volt, van és lesz is, mert az egy ciklikus természeti jelenség, amire az emberiségnek semmi hatása sincsen, " Igaz lehet. Nagy civilizációk bukását megsemmisülését okozta a klímaváltozás a történelem folyamán. A nagy francia forradalom kitörését is egy mini jégkorszak vagyis klímaváltozás okozta nem pedig az eszmék vihara. Az csak később jött a klímaváltozás, tartós lehűléses időszak, élelmiszerhiány következményeként.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.12.02 21:58

Ez a főtitkár egy komplett idióta, egy közönséges bűnöző, akit azonnal el kell zavarni a búsba. Klímaváltozás mindig is volt, van és lesz is, mert az egy ciklikus természeti jelenség, amire az emberiségnek semmi hatása sincsen, asztronómiai okai vannak. Ezzel riogatni közönséges bűnözés, az emberek megtévesztése.

El lehet képzelni, hogy 25 ezer résztvevő mekkora pazarlást és környezetszennyezést fog okozni Spanyolországban. És ők pofáznak? Több tonnányi szemetet és mocskot fognak maguk után hagyni. És persze mindezt a mások pénzén. Aljas, sötét, képmutató bagázs! Le velük. Az ENSZ teljesen elqurvult, fel kell számolni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2019.12.02 21:48

25 ezer fát fognak ültetni.
Hát ez nem valami nagy eredmény.
Milyen zöldek azok, akik fejenként 10 fát sem képesek elültetni?
Na és a profitra éhes multik?
Számomra elég humoros.
A napelmeket, elektromos autókat és egyéb természetvédő termékek nagy részét is profitra éhes multik termelik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html