Nincs még vége, de már jól látszik, hogy megérte

Ennél egyértelműbben nem lehet megmutatni, hogy honnan hová jutott Németország az energetikai rendszere átalakításában.
Szabó M. István, 2020. augusztus 18. kedd, 11:39
Fotó: Getty Images

Az alábbi videón a német energiamix változása látható az elmúlt bő egy évtizedben. A Fraunhoferer Intézet annak szemléltetésére állította időrendi sorrendbe a német energetikai szerkezetátalakítás diagramjait, hogy látható legyen: milyen eredménnyel járt a gyakorlatban az idén 20 éves német megújuló energiaforrásokról szóló törvény (EEG).

Az Energiewende, melynek folyamatáról, a szénerőművek drámai pozíció és szerepvesztéséről, illetve a szektor átalakítás befejezését jelző döntésről - erről a Napi.hu itt írt - kétségkívül komplex megoldást jelenthet a klímaváltozás kihívásaira, a károsanyag-kibocsátás csökkentésére és a nukleáris ipartól mentesített energiatermelésre egyaránt.A videóból az is világosan látható, hogy a megújuló energiaforrásokból (nap, szél, biomassza, víz) előállított nettó villamos energia a tárgyalt időszak alatt több mint a kétszeresére nőtt (18,5 százalékról 46 százalékra), miközben a fosszilis tüzelőanyagok (barna-, fekete szén, olaj, gáz) részaránya folyamatosan csökkent - 2019-ben már 40 százalék alá.

A pontosság kedvéért azonban érdemes néhány adatot külön is kiemelni: a szélenergia részaránya a 2009-ben mérhető 8 százalékról 2019 végére 25 százalékra nőtt, a napenergia 1 százalékról 9 százalékra ugrott. Mindeközben az atomenergia súlya 25 százalékról tíz év alatt alig több mint a felére (13,7 százalékra) csökkent, 2019-ben pedig a barnaszén is "halálos sebet kapva" beesett 20 százalék alá.

A videóhoz azonban máris érdemes hozzátenni azt a friss adatokból generált ábrát, ami a jelenlegi, 2020-ból eddig eltelt időszakra vonatkozó német állapotokat mutatja (a szél aránya több mint 27 százalék, a napenergia pedig mintegy 13 százalékon áll).

A 2020. évi 1-34. hét adatai a német energy-charts oldalán 
Fraunhofer ISE

A folyamat iránya adott, ám még közel sincs vége. Németország a jelek szerint tartja magát ahhoz a vállalásához, hogy 2022-re leállítja az összes nukleáris áramtermelő blokkját, miközben az is több mint valószínű, hogy a szén részaránya továbbra is drasztikusan csökken.

És bár elképzelhető, hogy az utolsó szenes blokkokat majd valóban csak 2038-ban zárnák be, de a jelek szerint ebben az évtizedben a szénerőművek zöme működése végére ér.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.08.19 09:47

Kaliforniában sorozatosak az áramkimaradások, több millió ember marad áram nélkül, mert a hülyék lekapcsolták az atom- és gázerőműveket, és átálltak napelemre meg ventillátorokra. Ja, csakhogy este már nem süt a nap, viszont a delej meg kellene. Eredmény: tömegek ülnek a sötétben, meg a hőségben, mert nincs áram. Remélem az összes felelőst elkaszálják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.08.19 09:44

A szokásos green bullshit. A sötét némber Energiewende-je azt eredményezte, hogy ma Dániával karöltve a Németországban a legdrágább az elektromos áram. Sikerült ezzel megháromszorozni az áram árát, vagyis sikeresen kifosztotta a német fogyasztókat. A 30 ezer ventillátor 1/3-a mára lepukkant, gigantikus pénzekbe kerül majd vagy felújítani vagy leszerelni őket. Feldolgozni nem lehet, feldarabolják és elássák. Green ugye? Ha nincs elegendő áram, francia atomerőművekből vesznek. Ha meg túl sok van, még fizetnek is érte, hogy megvegye valaki. Ez nevezik teljes káosznak. Templomok százait bontották le, hogy szénbányákat nyissanak, épül az Északi Áramlat II, hogy legyen gázuk a lyukak betömésére. Hahaha.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.08.19 09:36

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

luki44, 2020.08.18 12:48

Erdekes grafikonok! Csak erdemes figyelni a grafikon kozepen levo szamokat is amit 520TWh rol lecsoketn 302 TWh orara ami a nemet teruleten termelt elektromos aram mig a fogyasztasuk megmaradt 580TWh kornyeken. Magyarul lassan az aram felet kulfoldrol veszik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html