Milliókat mozdított meg világszerte a diákok által szervezett klímatüntetés

Több száz ezer diák választotta világszerte iskola helyett a 16 éves svéd Greta Thunberg által útjára indított klímatüntetés sorozatot. A szeptember 27-ig tartó egyhetes klímasztrájkhoz Brazíliától Pakisztánig több mint 150 országból csatlakoztak - írja az Index.
Szepesi Anita, 2019. szeptember 20. péntek, 21:42
Fotó: AFP

Az egyhetes sztrájk egybeesik a szeptember 23-án, New Yorkban tartott ENSZ-klímacsúccsal. Több híres színész, köztük Emma Thompson és Mark Ruffalo is aláírta azt az António Guterres ENSZ-főtitkárnak címzett nyílt levelet, mely az Egyesült Államokban nagyon elterjedt és súlyosan környezetszennező, hidraulikus repesztés (fracking) nevű, az olaj kitermelésekor használt technikát tiltaná be. Donald Trump is ott lesz az ENSZ-ben jövő hétfőn, de nem vesz részt a klímacsúcson, helyette egy vallásszabadságról szóló tárgyalásra fog beülni a portál cikke szerint.

A mozgalmat kezdeményező Greta Thunberg is New Yorkban van, ahova repülő helyett versenyvitorlással érkezett és ahol számos politikussal, köztük Barack Obamával is találkozott. Thunberg a globális klímasztrájk New York-i állomásán fog beszédet mondani. A New York-i diákoknak engedélyezték, hogy a tanítást kihagyva részt vegyenek a tüntetésen.

Pénteken Ausztráliában kezdődtek meg először a tüntetések, legalább 300 ezren vonultak utcára. A legtöbben Sydneyben és Melbourne-ben vettek részt az akciókon, és a többi nagyvárosban is legalább 10 ezer fős volt a részvétel.

Budapesten a Fridays For Future Magyarország és az Extinction Rebellion Magyarország szervezett tüntetést a Széll Kálmán térre péntek estére, a Klímahét megnyitásaként. A néhány tucat tüntető halottnak tettette magát ("behalt"), hogy felhívják a politikai vezetők és döntéshozók figyelmét az éghajlatváltozás következményeire, és az érdemi cselekvés szükségességére.

A Klímahét legnagyobb magyarországi tüntetése szeptember 27-én lesz. Eddig több mint kétezren jelezték Facebookon, hogy részt vesznek a Clark Ádám térről induló demonstráción.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.09.21 20:23

"...súlyosan környezetszennező, hidraulikus repesztés (fracking) " totális hazugság. A sok hülye azt hiszi, hogy a víz, az elektromosság és a gáz a falban keletkezik, és onnan lép ki.

Agymosott idióták. Fingot nem értenek az egészből, de jó buli hisztizni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jfszabo, 2019.09.20 23:07

Több kérdés merült fel bennem a cikk elolvasása közben. A fiatalságot jó dolog mobilizálni, és ez az angol nyelvü országokban úgy néz ki, hogy sikerült. De ez a tüntetés nem lesz elég erős ahhoz képest amit a felnöttek tudnak rendezni, bár ennek is politikai felhangja van. Mégpedig az, hogy ezt a tüntetéssorozatot valószínüleg a demokraták csinálják, és azért nrm a klímáró, hanem a repesztéses olajbányászatról van szó, amit a republikánus párt támogat. A demokraták is csak azért tüntetnek ellene, mert nem nekik hajt jövedelmet. Egyébként a repesztéses technológia olyan földrengéses körzetekben mint a nyugati part felér egy öngyilkossággal. Meg lesz ennek a böjtje, ha elkezd rengeni a föld. Arról sehol sincs szó, hogy az olajból készült múanyagok gyártárát kell radikálisan korlátozni, egyszer s mindenkor meg kell szüntetni az egyszer használatos múanyag tárgyak gyártását meg kell vizsgálni, hogy mivel lehet helyettesíteni azokat, Az nem megoldás ha az emberek nem fogadják el a múanyag szívószálakat, mert otthon egyszer használatos palackokban veszik az üdítőt és igaz hogy a rendesebbje szelektíven viszi a szemétbe, és azt hiszi, hogy tett valamit a kornyezete védelméért.. Nem tett semmit, sőt rontott rajta. A széndioxid kibocsátás csökkentése lenne egy nagy feladat, de mi, azaz Európa, aki a széndioxid kibocsátás 10 százalékáért felel, vajmi keveset tehet azért, hogy ez radikálisan csökkenjen az USA ban, Kínában, Indiában. Ezért ezt a nekibuzdulást politikai múbalhénak tartom, de az jó, hogy a fiatalokat megmozgatja. Magyarországon miért két idegen nyelven jegyzett szervezet szervez tüntetést Ennek itt sohasem lesz nagy támogatottsága. De egyáltalán Magyarország elég jól gazdálkodik a széndioxiddal. Mindig kvótán belül vagyunk, és van mikor kvótát tudunk értékesíteni. Nálunk ez is politikai áthallású és ezért nem követik százezrek, mert ea magyar fiatalok lehet hogy lusták, önfejúek, egoisták és mindenegyéb rossz tulajdonsággal rendelkeznek, de nem hülyék. könnyen átlátnak a dolgon, hogy mi a politika, mi a választási kampány része, és ha ezt megszimatolják, akkor messziről elkerülik a demonstrációt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html