Alapjövedelem: nagy meglepetést okozott egy széleskörű felmérés

Az EU 28 tagállamának polgárait faggatta egy frissen publikált közvélemény-kutatás, amely egyebek mellett a klímaváltozás kezelésére, valamint az általános alapjövedelemre is rákérdezett. A válasz a kutatókat is meglepte.
Szabó Zsuzsanna, 2020. május 7. csütörtök, 15:05
Fotó: Pixabay

Radikális válaszokat adnának korunk legnagyobb kihívásaira az európai polgárok, derült ki egy páneurópai közvélemény-kutatásból, amit az Oxfordi Egyetem Szent Antal Kollégiumának Európai Kutatások Központja végzett a Bertelsmann Alapítvány rendszeres eupinions felmérése keretében. A kutatás vezetője Timothy Garton Ash, a Kelet-Európa-specialista brit történész vezette, aki Antonia Zimmermannal közösen jegyzi az eredményeket elemző tanulmányt - írja a 444.hu.

Felmérésük kérdéssorát még a koronavírus-járvány előtt állították össze, de az interjúkat már idén március 5-25 között vették fel, így bár a témák közt a járvány kérdése még nem merült fel, a válaszokat már nagyban befolyásolhatták a megkérdezettek aktuális tapasztalatai is - jegyzi meg a portál. A megkérdezettek az EU jelenlegi 28 tagállamából kerültek ki, akiket három korcsoportra osztottak, a 16-29, a 30-49 és az 50-69 éves korosztályra.

A kérdéssor egy része a klímaváltozásra vonatkozott. A kutatásból kiderül, hogy minden korcsoportban abszolút többségben vannak azok, akik szerint a klímasemlegességet már 2030-ra el kéne érni. A fiatalok 81, a másik két korcsoport 77 százaléka szerint pedig legkésőbb 2040-re karbonsemlegessé kéne tenni Európát. A karbonsemlegességi célkitűzést a fiataloknak mindössze a 11, az idősebb korosztályoknak is csupán 13 százaléka ellenzi.

A klímaválság megoldását elsősorban politikai szereplőktől remélik. Az 50 éven felüliek 53 százaléka szerint ez elsősorban nemzetállami feladat, a 30 éven aluliaknak csupán a 42 százaléka van ezen a véleményen. Ugyanakkor, mivel erre a kérdésre több opciót is válaszként lehetett jelölni, az is kiderül, hogy összességében minden korcsoportban nemzeten felüli szervezeteket tartanak leginkább felelősnek a cselekvésért:

  • a 16-29 évesek 40 százaléka az EU-t, 23 százaléka a nemzetközi szervezeteket jelölte meg fő felelősnek;
  • a 30-49 évesek között 39 százalék jelölte az EU-t, 19 százalék a nemzetközi szervezeteket;
  • az 50-69 évesek 37 százaléka jelölte az EU-t, 18 százaléka a nemzetközi szervezeteket.

És bár minden korcsoportban a válaszadók harmada az egyéni felelősségvállalást is előre sorolta a klímakatasztrófa elleni harcban, ugyanekkora hányaduk utasította vissza a felmérésben felvetett, egyéneket érintő klímavédelmi korlátozások - a nem létszükségletnek minősülő repülés, a robbanómotoros járművek, illetve a húsfogyasztás tilalma - mindegyikét.

Meglepetés

A felmérésben a munkahelyekkel és társadalombiztosítással kapcsolatos álláspontokra is rákérdeztek. Ebből az derült ki a kutatók meglepetésére, hogy az általános alapjövedelem kérdését azonosan ítéli meg mindegyik korcsoport és egyértelműen támogatja! A fiatalok és a középkorúak 71, az 50 év felettiek 70 százaléka gondolja azt, hogy minden polgárnak járjon alapjövedelem. Még ennél is nagyobb a kötelező európai minimálbér támogatottsága, ezt az 50 éven aluliak 84, az 50 éven felüliek 86 százaléka támogatja.

A kutatásból egyebek mellett még kiderült, hogy a munkahelyeket fenyegető legnagyobb veszélynek az 50 éven aluliak a pénzügyi válságot, az 50 éven felüliek a gazdasági visszaesést tartották. A 30 éven aluliak a második legnagyobb fenyegetésnek az egyenlőtlenséget tartották, az 50 évesnél idősebbek a többi korcsoportnál nagyobb veszélyt látnak a bevándorlásban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.05.10 01:20

A föltétel nélküli alapjövedelmet más néven úgy hívják hogy kommunizmus. Amivel az egyetlen gond, ahogy már Thatcher is megmondta, hogy előbb-utóbb elfogy a mások pénze. Vajon miért erőltetik ezt az ún. liberálisok, habzó szájjal, visítva?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.05.08 09:25

@Józsi2222: " Elfogadható lenne az is, hogy ingyen pénz az, amiért nem kell megdolgozni, de én finomítom egy kicsit.
Ingyenpénz az, amit nem a munkád arányában kapsz, függetlenül attól, hogy pénzben vagy természetben kapod.
Ilyen értelmezésben ingyenpénz jelenleg is van.
Családi pótlék, oktatás, segélyek.
Folyt"

Ez hülyeség. Először is a munkanélküli segély az bizonyos időre szól és nem korlátlan idejű, és ha munkát ajánlanak és nem fogadod el, akkor nem jár. Ellenben az alapjövedelem életfogytiglan szó, alanyi jogon jár FELTÉTEL NÉLKÜL.

A családi pótlék sem " feltétel nélküli ", mert vannak feltételei ( iskola látogatás pld. ).
Az oktatást segélynek nevezni pedig nettó hülyeség.

A feltétel nélküli alapjövedelem egy bornírt kommunista baromság, mivel egyenlően mindenkinek odaadna egy bizonyos összeget mindenféle kötelezettség nélkül. Nincs olyan társadalom és nem is volt a történelemben, ahol olyan egyedeket tartott el az állam, akik képesek voltak munkavégzésre, volt is munka a számukra, de úgy döntöttek, hogy nem dolgoznak mert inkább folyósított segélyből akarnak megélni. Mellé egy kis feketézés és már elég is megélhetésre.

És könyörgöm ne hozzuk ide a fogyatékosok ellátását, mint életfogytig tartó " alapjövedelmet ", mert akik ezt kapják az senki se irigyelje és Ők azért kapják, mert nem képesek dogozni.

Az alapjövedelem ötlete azért ősbűn, mert a munkaképes, de dolgozni nem akaró lusta népeket is ellátja " lustaságuk jogán " és persze a pénzt erre azoknak kell megtermelni, akik dolgoznak.

Volt erre szándék Svájcban és Finnországban is..mindkét kísérlet megbukott, nem véletlenül. Persze ezek működőképes jóléti országok, ettől még nálunk Mutyisztánban be lehet vezetni....

Közterheket nem fizet, csak igény bevesz mindenféle mások által megtermelt javakat...ez nem más mint elmebaj....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.05.08 01:00

@Zsaba: "aki igényli, annak meg kell adni"

És ugye fizeted, Móricka?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zsaba, 2020.05.08 00:31

Nem kéne ezzel totojázni, aki igényli, annak meg kell adni, mert a nyarat itt több százezer ember nem fogja kihúzni jövedelem nélkül... és könnyen elszabadulhat a pokol...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.05.07 23:20

@Józsi2222: miért, az EU - eltekintve szétlopott, két cigányfamília szemétdombjává züllesztett "országunktól" - szerinted virágzik, Móricka?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html