Már néhány évtizeden belül durván átformálja a Földet a klímaváltozás

A Himalája és a Hindukus hegység jégborításának legkevesebb egyharmada elolvad a globális felmelegedés miatt az évszázad végéig - állítja egy Katmanduban ismertetett új tanulmány, amelyet a hvg.hu szemlézett.
Szepesi Anita, 2019. február 4. hétfő, 21:26
Fotó: Pixabay

Szakemberek  a Hindukus-Himalája régiót kiterjedt gleccserei miatt a Déli- és az Északi-sarkvidék után a bolygó "harmadik pólusának" tartják. A katmandui Nemzetközi Hegyi Kutató- és Fejlesztőközpont (ICIMOD) munkatársa, Philippus Wester szerint a globális felmelegedés átformálja a fagyos, gleccser borította hegycsúcsokat az Afganisztán, Banglades, Bhután, Kína, India, Mianmar, Nepál és Pakisztán területére kiterjedő régióban - derül ki a cikkből.

A régió jégborításának több mint egyharmada  akkor is elolvad 2100-ig, ha a világ kormány szigorúan fellépnek a 2015-ös párizsi klímaegyezményben foglaltak betartása érdekében és 1,5 Celsius-fokban korlátozzák a Föld felmelegedését az iparosodás előtti korszakhoz képest, ekkor ugyanis ezekben a hegyekben a globális felmelegedés 2,1 Celsius-fok lesz. A jégborítás kétharmadát is eltünteti viszont, ha a Föld felszínén 4-5 Celsius-fok, a hegységekben viszont 5-6 Celsius-fok lesz a felmelegedés, és nem sikerül visszaszorítani az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. A Hindukus-Himalája régióban lévő jégmennyiség teljes elolvadása 1,5 méterrel növelné a globális tengerszintet.

HOZZÁSZÓLÁSOK