Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az emberek nem törődnek eleget a klímaváltozással, túl távoli problémának tartják az a mindennapi életük ügyes-bajos dolgaihoz képest. Akik odafigyelnek a globális felmelegedésre, azok sem tudják mit tehetnének ellene személy szerint, ezért különösen hasznos, hogy egyre szemléletesebb formában érkeznek a klímaváltozás katasztrofális következményeivel kapcsolatos figyelmeztetések. Az egyiket az amerikai Weather Channel videoanimátorai készítették korábban - derült ki a Wired.com internetes portál cikkéből.

A filmen először a dél-kaliforniai Charleston városában látjuk a meteorológiai hírportál szakértőjét - 2100-ban. A város nagyobb része folyamatosan víz alatt van. A kamera eztán a Virginia állambeli Norfolk városára vált a jelenben, ahol jól láthatók a tengervízszint emelkedésének már ma is érzékelhető következményei. Végül ugrunk egyet a videoanimáció világába, 1851-be a Jakobshavn gleccserhez, és láthatjuk, amint az akkori hatalmas jégtakaró meglehetősen gyors tempóban vízzé válik, hozzájárulva a Föld óceáni vízszintjének emelkedéséhez.

Watch this video on The Scene.

 

Japán és Izrael

Hasonlóan szemléletes módon érzékeltették japán időjósok, mi vár a szigetországra a klímaváltozás miatt - írta az Asahi Shimbun. Egy fiktív időjárás-jelentést készítettek 2100-ből, pontosabban mindjárt kettőt: az egyik februárban, a másik augusztusban játszódik. Az elsőben arra figyelmeztetik a nézőket, hogy a legmagasabb hőmérséklet 26 Celsius-fok lesz - nem tévedés, februárban.

Az ország nagyvárosaiban augusztusban 43-45 fokos hőségek várhatók (Tokióra aznapra 43,3 Celsius-fokos maximumot jósolnak). Mindennapossá válnak a hőguták: várakozások szerint 2100 nyarán a túlmelegedés sokkszerű következményei miatt 15 ezer ember fogja életét veszteni.

Izraeli kutatók szintén attól tartanak a leginkább, hogy 80 év múlva folyamatosan életveszélyesen meleg lesz az országban - derült ki a Háárec című lap tudósokhoz intézet körkérdéséből, amelyet a 24.hu idéz. A kutatók arra számítanak, hogy Irakban és Iránban számos város el fog néptelenedni az elviselhetetlen hőség miatt, Izraelben lehet majd élni, de csak légkondicionált helyiségekben. A nyár 49 százalékkal hosszabb, a tél 56 százalékkal rövidebb lesz, intenzív zivatarok okoznak majd árvizeket és Észak-Izraelben sem fog megteremni például a cseresznye. A Földközi-tenger partjainál 40 Celsius-fokra mehet fel a tengervíz hőmérséklete a fürdési szezon csúcsán, így az úszás életveszélyessé válik.