Klímaváltozás: a nagyok halálra ítélték a kis nemzeteket?

A nagy szén-dioxid-kibocsátó ipari országok és az olaj- és széntermelésben érdekelt társait magasról tesznek arra a tudományos jelentésre, amely szerint a klímaváltozás vészhelyzetté vált a világon. Egyes kis nemzetek, amelyeket fenyeget a tengerszint emelkedése úgy érezhetik, hogy feláldozták őket.
Komócsin Sándor, 2019. június 27. csütörtök, 19:25
Fotó: Pixabay

A világ útelágazáshoz érkezett, az emberiségnek két választása van: vagy tovább halad a klímakatasztrófa felé, vagy biztonságossá teszi a világát minden nemzete számára. Hogy ezek közül melyiken indul el, az olyan tanácskozásokon dől el, amilyen a napokban a németországi Bonnban volt (éppen egy olyan időszakban, amikor Németországot maga alá gyűrte egy szokatlan hőhullám). Közel kétszáz ország küldte el képviselőit az úgynevezett ENSZ-klímatanácskozásra. Ez a fórum része a 2015 végén kötött párizsi klímaegyezmény végrehajtását nyomon követő egyeztetések sorozatának. Az egyezmény célja, hogy megelőzze a Föld légkörének átlag több mint két százalékos felmelegedését.

A bonni fórumon képviselt országok mindegyike aláírta a 2015-ös egyezséget, ám egyesek közülük a közvélemény szeme elől rejtve a végrehajtást akadályozó trükkökkel el akarják szabotálni a közös cél elérését - írta a Financial Timeson megjelent cikkében Lois Young, a közép-amerikai Belize állandó ENSZ-képviselője, aki 44 olyan kisebb szigetországot is képviselt, amelyeket - akárcsak Belizét - végveszély fenyeget a tengerszint emelkedése miatt. (Ennek oka, hogy a légkör felmelegedése miatt elolvad sarki jégtakarók egy része.)

A lét a tét

Ezeknek az országoknak közvetlenül élet-halál kérdése mindaz, amit a tudomány a globális felmelegedésről megállapít, illetve az, hogy milyen választ adnak erre a világ országai. Az utóbbi egyelőre nem elegendő a katasztrófa elkerülésére - éppen erről kellene szólnia a Párizsban elindult klímavédelmi folyamatnak. A tudomány tavaly újabb világos jelzést adott arról, hogy az emberiség ebben az ügyben immáron hajszál vékony jégen jár.

Az Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) szembesítette a döntéshozókat (és mindenki mást is) azzal, hogy ha sikerülne az átlaghőmérséklet emelkedését 1,5 Celsius-fok alatt tartani, akkor is brutális korallpusztulással, mezőgazdasági gondokkal és tengerszint-emelkedéssel kellene számolnunk, amelyeknek hatalmas gazdasági következményei lennének. A jelentés elkészítéséhez hozzájárult az USA, Szaúd-Arábia, Latin-Amerika több országa, India és Kína is, ám a belizei ENSZ-nagykövet azt tapasztalta a bonni tanácskozáson, hogy a nagy olaj-, gáz- és szénérdekeltségekkel rendelkező országok visszautasítják annak megállapításait.

Mit gondolhatnak?

És ezt csupán néhány nappal a világ legbefolyásosabb országai, a G20 csúcsértekezlete előtt tették. Bizonyára úgy gondolják, hogy a világon jelenleg kialakult politikai instabilitás közepette senki sem fog azzal törődni, hogy megtegye az IPCC jelentéséből fakadó lépéseket a klíma 1,5 fokos felmelegedésének megelőzésére. A belizei ENSZ-nagykövet szerint ennek az ő számára az az olvasta, hogy országát és az általa képviselt kis szigeteket feláldozhatónak, eltűnésüket elfogadható árnak tartják azért, hogy ne tegyék meg a klímaváltozást megfékező népszerűtlen intézkedéseket.

Ha lenne még időnk, ha a tudományos eredmények nem lennének egyértelműek, akkor még tárgyalhatnának a nemzetek a teendőkről, ám a helyzet az, hogy a világ kifutott az időből, a tudományos bizonyítékok pedig egyértelműek. Miközben csak egy évtizedünk maradt a hatékony védekezésre az országok egy kicsi, de hangos csoportja, köztük olyanok, amelyeket nem kis felelősség terhel a szén-dioxid felhalmozódásáért a légközben, gyakorlatilag aláássa a jövő megmentését célzó erőfeszítéseket - véli Belize ENSZ-nagkövete.

Tényleg azt gondolják, hogy a világ legsérülékenyebb országainak képébe vághatják, hogy el kell fogadniuk ezt a helyzetet? - teszi fel a költői kérdést. Vészhelyzet van és a kicsi országok harcolni fognak túlélésükért! Nem fogják hagyni, hogy az ENSZ félrenézzen és a nagyobb országok átlépjenek rajtuk.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

flydomi, 2019.06.29 01:35

@na4: Bakker.Ekkora áltudományos illibsi sivalkodik véleményt ritkán lát és olvas az ember. :) Pedig a sok suletlenseg és hazugság minden napos a részletekről.:))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.06.28 23:31

Ez az egész CO2 hiszti a zöldfasiszta maffia műve. Ez az óriásira duzzadt tintanyaló siserehad az állami költségvetésekből él, közpénzeken élősködik. Dollár milliárdokat qurnak el. Mihelyt kiderül, hogy nem a CO2 kibocsátás okozza a hőmérsékletváltozást, hanem éppen fordítva, a hőmérséklet ingadozásokat követi a légköri CO2 koncentráció, akkor ezeket azonnal kirúgják. Vagyis hivatalból óbégatnak minél hangosabban, mert csak akkor van zsé. Hála Istennek, sokan már kezdik átlátni a praktikáikat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2019.06.28 10:28

a föld népessége növekszik, az életszínvonal ugyancsak növekszik, teljesen feleslegesen sanyargatja magát európa, mikor a kibocsátás zömét adó ázsia magasról szarik a témára.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2019.06.28 08:48

hazugság az egész, nem a hőemelkedés csökkentéséről kéne tanácskozni és intézkedni, hanem a hőcsökkentésről, de ebben a létszámcsökkentésről is, nemzeti jellegü kormányok ezt lehetetlenné teszik, hős törpe vezérünk már bőszen vétózgat is, hogy mészáros és egyéb stroman csoport érdekei sérthetetlenek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.06.28 01:01

A naivitás himnusza, amit a gazdagok és apolitikusok találtak ki azért, hogy a sok kis balek ne zavarja őket... "mindenki sertepertéljen a saját háza táján", ne zavarjátok a nagyokat lopás közben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html