Hiába a nagy szavak, semmi nem történik a klímaváltozás ellen

A legfrissebb Éghajlatváltozási Teljesítési Mutató (CCPI 2019) adatai szerint világszerte romlottak az országok teljesítményei a klímaváltozás elleni harcban. Hiába az országok komoly vállalásai, a médiafigyelem, az emberiség alig tesz valamit a Földért.
Szabó Dániel, 2018. december 10. hétfő, 12:46
Fotó: AFP - Joaquin Sarmiento.

Magyarország a 42. helyezést érte el a legfrissebb CCPI 2019-es rangsorában, amelyet ma hoztak nyilvánosságra Katowicében, az ENSZ 24. klímacsúcsán. A CCPI szerint világszerte romlottak az országok teljesítményei. Hiába zajlott le megannyi konferencia, amelyeken tervek és ígéretek százaiban egyeztek meg az államok, az érdemi tettekig nagyon kevés helyen jutottak el - írja közleményében a Levegő Munkacsoport.

A legjobb harcos Svédország, majd Marokkó a második. Az észak-afrikai ország a megújuló energiák terén végrehajtott fejlesztéseinek köszönhetően lépett előrébb. Litvánia a harmadik legtevékenyebb a klímaváltozás ellen.

A rendkívül gyengén teljesítő országok között szerepel az Egyesült Államok és Kína. Magyarország a gyengén teljesítő kategóriába került a 42. helyezésével. Kedvezőnek ítélték, hogy az elmúlt évtizedek során jelentősen csökkent hazánk szén-dioxid-kibocsátása (bár az utóbbi néhány évben ismét emelkedésnek indult), rontotta viszont a pontszámainkat, hogy a megújuló energiában a - nagyrészt fenntarthatatlan - biomasszaégetés játssza a vezető szerepet, a szélenergia használata gyakorlatilag betiltásra került, és nincs megfelelő terv sem a megújuló energiára való átállásra, sem a szénfelhasználás kivezetésére. A szakértők aggályosnak találták azt is, hogy a magyar kormány rendszeresen akadályozza az EU ambiciózus éghajlatvédelmi törekvéseit.

"A globális szén-dioxid kibocsátás újra emelkedik, miközben a ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) legújabb jelentéséből megtudhattuk, hogy az eddigi terveknél jóval szigorúbb intézkedésekre van szükség, és rövid időn belül foganatosítani kell azokat, hiszen csak így kerülhető el a klímakatasztrófa" - jelentette ki Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport éghajlatvédelmi projektjének vezetője.

"A kormányok - köztük a magyar kormány - halogató politikája azért is nehezen magyarázható, mert tanulmányok sora és az élenjáró országok példája is bizonyítja: az éghajlatvédelmi intézkedések már rövid távon is előnyösek lennének gazdaságunknak, hosszabb távon pedig jelentősen javítanák a versenyképességünket" - tette hozzá Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Az indexet 14 éve készítik el, 14 kategóriában pontozzák 56 ország és az EU éghajlatvédelmi teljesítményét.

Pénteken Áder János magyar köztársasági elnök is a klímaváltozás elleni harc fontosságát hangsúlyozta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mecsabesz, 2018.12.10 16:16

A klíma változásért kellene a legkevésbé aggódnunk! Aki figyeli a világban zajló eseményeket, nagyon is lóg egy nagy háború veszélye, amit nem hagyományos fegyverekkel fognak vívni, a kirobbantó nagyhatalmak egyre jobban feszülnek egymáshoz......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.12.10 15:50

Mondjuk kezdhetné avval az ENSZ hogy nem egy Áderhez hasonló lufieregető, erdőirtásokhoz bólogató szánalmas csicska bohócot neveznek ki fő-környezetvédőnek. Mert innentől tényleg vicc az egész.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html