Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hőség és rövidebb várandósság között feltárt összefüggést leíró tanulmány a Nature Climate Change című tudományos folyóiratban jelent meg. A csecsemők egészségét sok dolog befolyásolja, a korai születés azonban fontos tényező, amely később kimutathatóan összefügg az újszülöttek egészségével és a gyerekkori mentális eredményekkel - idézi az MTI hírét a portál.

Az amerikai tudósok az 1969-1988 közötti időszakból 56 millió születést vizsgálva megállapították, a forró napok átlagosan hét nappal rövidítették le a terhességeket. A számítás alapját a napi születési arányszám adta. Összehasonlítottak egy minimum 32,3 Celsius-fokos napi csúcshőmérsékletű napot más évek ugyanazon napjával, viszonyítási pontul 15,6 és 21,1 Celsius-fokos csúcshőmérsékletű napok szolgáltak.

Az eredmények szerint a forró napon és az utána következő napon a születési arányszám megnövekedett és csak 15 nap elteltével normalizálódott.

A vizsgált időszakban évente mintegy 30 forró napot jegyeztek fel, ez 25 ezer születés esetében rövidítette le a várandósságot és több mint 150 ezer terhességgel töltött nap kiesését jelentette. Kimutatták azt is, hogy a klímaberendezések a jelenség hatását egyharmadával csökkenthetik.