Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Unortodox lépésre szánta el magát Ted Cruz, az amerikai Republikánus Párt egyik elnökjelölt-aspiránsa azzal, hogy Carly Fiorinát, a Hewlett-Packard korábbi vezérigazgatóját választotta alelnökjelöltjéül - írta a Financial Times (FT). A döntés bejelentése kevesebb mint 24 órával követi Cruz újabb nagy vereségét Donald Trump ingatlanmágnással szemben.

Cruz egy Indiana állambeli gyűlésen jelentette be döntését Fiorinával az oldalán. A politikus abban bízik, hogy ebben az államban, amelyben a legtöbb szavazatot kapó republikánus jelölt viszi el az összes elektort, megállíthatja Trump megfékezhetetlennek látszó menetelését az elnökjelöltség elnyerése felé.

Utolsó remény

Az FT cikke szerint a texasi szenátor ezzel a váratlan húzással - az elnökjelöltségre aspiráló politikusok a kampány jóval későbbi szakaszában szokták megjelölni alelnökjelöltjüket - kétségbeesett kísérletet tesz a talpon maradásra. "Hivatalos" indoklása szerint új partnerével adni akarnak Amerikában világos esélyt a választásra.

Ted Cruz e héten elszenvedett újabb vereségével elvesztette a matematikai esélyt arra, hogy megszerezze a párt elnökjelöléséhez szükséges többséget, azaz 1237 delegátus támogatását. Trump azonban még elérheti ezt a szintet. Ellenfeleinek egyetlen reménye, hogy megakadályozzák ebben, s így a párt nyári konvencióján többfordulós szavazás lesz, amelynek a végeredménye előre nem borítékolható.

Vitatott múlt

Fiorina volt az egyetlen nő induló a republikánusok idei versengésében, ám gyorsan kiesett, miután nem tudta meggyőzni a szavazókat, hogy reális esélye lenne az USA elnöki tisztségének megszerzésére. Azzal, hogy alelnökjelölt lett, ő a második a párt történetében Sarah Palin alaszkai kormányzó után, aki 2008-ban John McCain oldalán töltötte be ezt a szerepet.

A volt csúcsmenedzser elnöki aspirációit is az üzleti életben szerzett tapasztalataira alapozta - emlékeztetett a CNN. A HP-t 1999 és 2005 között irányította, az alapítóinak habitusából fakadóan baráti belső cégkultúrát kialapító számítástechnikai vállalatból profi üzleti vállalkozást formált, amit sokan sérelmeztek.

Ennek jegyében vásárolta fel a HP az akkor igen sikeres Compaq számítógépgyártót, ám később, a computerhardverek értékesítésének és árának visszaesése nyomán ez a döntés sem bizonyult átütő sikernek. Vezetési stílusát is számos kritika érte.

Bukdácsolás

Barbara Boxer demokrata politikus, akivel szemben 2010-ben elindult a szenátori választáson kampányában sikeresen használta fel ellene ezeket a körülményeket. Az idei elnökjelölt küzdelemben az hozott pontokat neki a szavazók körében, amikor visszautasította Trump nőiségét kritizáló, bárdolatlanra sikerült megjegyzését. Kiszállása után azonnal a versenyben maradt versenytárs, Ted Cruz mögé állt és rendszeresen megjelent a gyűlésein.

Trumpos válasz

Az ingatlanbefektető a modern kor egyik "csodája", a Twitter segítségével reagált ellenfelei húzására. Ted Cruz ugyanolyan, mint az összes többi politikus, bármit képes kijelenteni, ami a megválasztását segítheti - írta rájátszva a választók elitellenes hangulatára, aminek sikerét köszönheti. Az alelenökjelölt-választást kétségbeesett kísérletnek tarja a texasi szenátor hanyatló kampányának megmentésére, amelyen már csak az segíthet, ha elérik, hogy a sajtó bármi áron foglalkozzon velük.