A United Overseas Bank (UOB), Szingapúr harmadik legnagyobb pénzintézete csütörtökön közölte, hogy ideiglenesen leállították a londoni ingatlanvásárlási hitelkérelmek befogadását. Ezt azzal indokolta a bank szóvivője, hogy a brit uniós tagság megszűnésével (Brexit) kapcsolatos bizonytalanságok miatt gondoskodniuk kell arról, hogy ügyfeleik óvatosak legyenek londoni ingatlanberuházásaikkal.

Egy sor ázsiai bank közölte csütörtökön, hogy figyelmeztették ügyfeleiket a Brexit miatti kockázatokra, de továbbra is nyújtanak hitelt londoni ingatlanvásárlásokhoz. Szingapúr másik két nagy hitelintézete, a DBS és az Oversea-Chinese bankcsoport jelezte, hogy továbbra is elérhetőek londoni jelzáloghiteleik. A DBS azt tanácsolja a londoni ingatlanvásárlás iránt érdeklődőknek, hogy legyenek óvatosak, mielőtt elköteleznék magukat, különös tekintettel az árfolyam- és a szuverén kockázatokra.

Nőnek a kockázatok

A malajziai CIMB és a Hongkongi Bank of East Asia szintén fenntartja a londoni ingatlanok jelzáloghitelezését, de ügyfeleiket figyelmeztetik a pénzpiaci ingadozások miatti kockázatok megnövekedésére.

Londonban tavaly 1,3 millió ingatlantranzakciót hajtottak végre. Egy szokványos évben Londonban az új adásvételi szerződések 15 százalékában érintettek külföldiek, ez az arány brit főváros belső övezeteiben akár a 40 százalékot is elérheti.

Az UOB, amelynek nemzetközi ingatlanhitelezési programja Ausztráliára, Japánra, Thaiföldre és Malajziára is kiterjed, rendszeresen felülvizsgálja a piaci helyzetet, hogy dönteni tudjon a londoni ingatlanhitelezés felújításáról.