Ködösített a jegybankelnök és a pénzügyminiszter

Ködösített a kongresszus előtt a Fed elnöke és az amerikai pénzügyminiszter.
NAPI, 2010. július 1. csütörtök, 11:37
Fotó:

Nem osztott meg mindent a Fed a rendelkezésére álló információkból az amerikai törvényhozással 2008. áprilisában a Fed elnöke, Ben Bernanke és New York-i körzetének akkor vezetője, Timothy Geithner, az ország mai pénzügyminisztere - derül ki a Bloomberg elemzéséből.

A két menedzsernek arról kellett számot adni, hogy megfelelő minőségű követelések kerültek-e állami kézbe, amikor 2008 februárjában a Fed átvett számos követelést a Bear Stearns portfóliójából, hogy a léket kapott bankot könnyebben vehesse át a JP Morgan. A meghallgatás idején a Fed már tudhatta, hogy több mint 40 milliárd dollár értékű hitelt bóvliként tartottak számon a hitelminősítők, de a két vezető ezt nem tette világossá.

A Fed szóvivője most azzal magyarázza a homályos nyilatkozatokat, hogy a jegybank számos hitelértékelést vett figyelembe, amelyek ellentmondóak voltak. A jegybank arra számít, hogy az akkor átvett hitelek teljes összegét visszafizetik az adósok.

Ennek ellentmond, hogy 2009-ben már csak 27 milliárd dollárra, a 2008-as felvásárlási árnál 1,8 milliárddal alacsonyabbra értékelték a csomagot. Emellett a pakk CDO-kötvényeinek 88, jelzáloghitelekkel fedezett követeléseinek pedig 78 százaléka a spekulatív kategóriában helyezkedik el.

HOZZÁSZÓLÁSOK