Hugo Chávez venezuelai államfő ebben az évben 43 brókercég felett vette át a felügyeletet - köztük az ország legnagyobb pénzügyi szolgáltató cége, az Econoinvest felett - és 12 cégvezetőt tartóztatott le a devizapiacok szabályozásának keretében.

Chávez a vállalatvezetőket mesterséges árfolyamszintek megállapításával, pénzmosással, a tőkekivonás ösztönzésével vádolta meg, valamint azzal, hogy a szocialista nemzet létrehozása érdekében felállított céljai elérését aláaknázzák.


A pénzügyi felügyeletek több mint 110, az országban működő brókercéget világítottak át, amiből vélhetően kevesebb mint 20 marad a piacon az év végéig - mondta Sanchez a Bloomberg szerint. A kormány az államadósság értékesítésének gyanújával is vizsgált olyan brókercégeket, amelyek nem tudták bizonyítani a forrásaik eredetét - tette hozzá az illetékes.

A venezuelai kormány a 43 állami felügyelet alá került pénzintézeten túl még 9 intézményt bezár és tervei szerint értékesíti ezen cégek eszközeit - idézte a Bloomberg Sanchezt.


Juan Carlos Carvallo, az Econoinvest igazgatóinak ügyvédje szerint védencei ártatlanok és az állam nem tett megfelelő lépéseket a cégnél az ügyfelek által elhelyezett betétek védelme érdekében.


Chávez a szabályozatlan devizapiacot májusban állíttatta le, miután a helyi fizetőeszköz árfolyama 8,2 bolívarra gyengült a dollárral szemben, kétéves rekordinflációt okozva ezzel.

Vállalatok és magánszemélyek brókercégeken keresztül vettek dollárt, miután már a kormánytól nem kaptak engedélyt a hivatalos, 2,6 illetve 4,3 bolívaros dollárárfolyamon történő vásárlásra.


A piac bezárása óta a kormány a brókercégeknek megtiltotta a dollárban denominált kötvények vételét és eladását, valamint az államadósság bolívarban történő értékesítését, korlátozva ezzel az ügyfelek befektetési lehetőségeit. Ennek hatására a munka nélkül maradt devizapiaci üzletkötők száma is megugrott.


Az országban a jegybank kapta meg azt a kiváltságot, hogy dollárban denominált értékpapírokkal kereskedjen és az importcégek számára 5,3 bolíváros dollárárfolyamon egy elektronikus kötvénykereskedési platformot állítson fel. A Sitme elnevezésű piac 1,6 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le a június 9-diki megnyitása óta - írja a Bloomberg.


Emellett a kormány egy állami kötvénypiacot is elindít még az idén, ahol állami tulajdonban lévő vállalatok számára nyílik majd lehetőség adósságérékesítésre.


Az ország legnagyobb brókercégét, az Econoinvestet bezárják és még az elkövetkezendő két hónapban értékesítik a vagyonát - mondta Sanchez. A kormány pedig várhatóan négy hónapon belül elkezdi a cég 44 ezer ügyfelének kártérítését, míg a cég vezetői illegális dollár alapú értékpapírok érékesítésének vádjával indított eljárás elé néznek. A per várhatóan szeptember 13-án kezdődik.