Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország együtt érez Franciaországgal a párizsi Notre Dame székesegyházban kitört tűzvész miatt - derül ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter MTI-nek hétfőn éjszaka küldött közleményében.

"Együtt érzünk francia barátainkkal, amikor nézzük a fájdalmas párizsi képsorokat. A Notre Dame mindannyiunknak fontos keresztény szimbólum, vallási, kulturális jelkép, azt mutatja, kik vagyunk. Erőt és kitartást kívánunk a tűzoltóknak" - hangsúlyozta állásfoglalásában a tárcavezető.

A katedrális Párizs egyik legfontosabb nevezetessége, évente 13 millióan látogatják. Az Index összefoglalója szerint hétfőn egyelőre ismeretlen okból kigyulladt az épület tetőszerkezete, majd európai idő szerint valamivel hajnali kettő után a párizsi rendőrség szóvivője azt mondta a CNN-nek, hogy a Notre-Dame tetőszerkezetét teljes egészében elpusztító tüzet mostanra megfékezték, kontrollálják a lángokat. A francia hatóságok megerősítették, hogy balesetről és nem szándékos gyújtogatásról lehetett szó.

Kép: Getty Images

A tűz miatt beomlott az épület csúcsa, a lángok elérték az egyik harangtornyot, de aztán sikerült megmenteni a fő szerkezetet és mindkét tornyot is. A közel nyolcszáz éves épületben felbecsülhetetlen kár keletkezett. Emmanuel Grégoire, Párizs alpolgármestere szerint "kolosszális kár" érte a katedrálist, miután beszakadt a csúcsa. A helyreállítás várhatóan évekig tarthat.

Tűzoltók vizsgálják reggel a tűz okozta károkat.
Kép: AFP