Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államokat és Oroszországot elválasztó Bering-szoros térségének egyik szigetén fekvő Shishmaref partvonala csaknem három méterrel csökken évente.

Az amerikai kongresszus mellett működő számvevőszék (GAO) jelentése szerint Shishmaref egyike azon több tucat, őslakosok lakta településnek Alaszkában, amelyekre egyre nagyobb fenyegetést jelentenek a globális felmelegedés okozta áradások és az erózió. A kormány szerint az érintett települések egy része fontolgatja a költözést.

A falu átköltöztetésének költségeit 180 millió dollárra (50 milliárd forint) becsülik, amihez állami, valamint szövetségi támogatást is próbálnak szerezni a helyi hatóságok.

A település illetékese szerint arról egyelőre nem született döntés, hogy hova költözik a falu. Jelenleg két szabad szárazföldi terület között vacillálnak a lakók. A 18 négyzetkilométeres sziget kevesebb mint nyolc kilométerre fekszik az amerikai kontinenstől, és gazdasága elsősorban halászatra és vadászatra épül.

A kutatók szerint a Shishmaref partvonalát sújtó erózió oka, hogy a globális felmelegedés elolvasztja a tengeri jeget, amely egykor pajzsként védte a szigetet a pusztító hullámoktól. A permafroszt - állandóan fagyott talaj - pedig ugyancsak olvad.