Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A most elfogadott 2021-es büdzsében a kötelezettségvállalási előirányzat 164,3 milliárd euró, míg a kifizetési előirányzat 166,1 milliárd euró lesz.

A Tanács hivatalosan hétfőn hagyta jóvá a megállapodást, amelyet az EP pénteken 540 szavazattal, 77 ellenszavazat és 70 tartózkodás mellett támogatott. A költségvetés ezután David Sassoli, a Parlament elnökének aláírásával törvényerőre emelkedett.

A képviselőknek sikerült az Európai Bizottság eredeti javaslatánál magasabb összegeket kiharcolniuk az olyan programok számára, amelyeket kulcsfontosságúnak tekintenek a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés serkentése céljából és amelyek tükrözik az EU prioritásait. Így például a Digitális Európára 25,1 millió, a közlekedési infrastruktúrákhoz felhasználható Európai Hálózatfinanszírozási Eszközre 60,3 millió euróval jut nagyobb keret.

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem segítésére a LIFE programhoz 42 millió euróval lesz nagyobb büdzsé, a többletforrások célja, hogy a kezdetektől hozzájáruljon ahhoz, hogy a 2021 és 2027 közötti időszakban a költségvetés 30 százalékát éghajlati szempontból releváns ügyekre fordítsa az unió.

A Jogok és Értékek program további 6,6 millió eurót kap, az Európai Ügyészség - az uniós költségvetéssel kapcsolatos visszaéléseket kivizsgáló, független testület - büdzséjét pedig 7,3 millió euróval emelte meg az Európai Parlament.

Az EP közleményéből kiderül, hogy a 2021-ben várható többletforrások egy része a parlament által a többéves uniós keretköltségvetésről szóló tárgyalásokban kiharcolt emelésekből származik. A 2021 és 2027. között érvényes MFF-et december 16-án hagyta jóvá a parlament.

Ennek eredményeként emelkedett meg az Erasmus+ program költségvetése 175,1 millió euróval, a Horizon Europe kutatási programé 20 millió euróval, és az EU4Health, az EU koronavírus-járvány miatt ellindított egészségügyi programjáé pedig 74,3 millió euróval. Az EU4Health program gyógyászati és egészségügyi dolgozókat, betegeket és egészésgügyi ellátórendszereket támogat majd. A humanitárius segélyekre szóló előirányzatot 25 millió euróval, az EU déli szomszédságának támogatására elkülönített kötelezettségvállalási előirányzatot pedig 10,2 millió euróval emelték meg.

Pierre Larrouturou (S&D, Franciaország), a bizottsági költésekért felelős képviselő a költségvetéssel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy ez a költségvetés nem elég, de ez volt a maximum, amit elérhettek az államfők egyhangú szavazatát igénylő Tanáccsal letárgyalt MFF miatt. "A jó hír az, hogy van egy mód arra, hogy évente további 50 milliárddal több jusson az egészségügyre, az éghajlatra és a munkahelyteremtésre, és ez az út nem zárható le az egyhangúsági szabállyal: megerősített együttműködéssel meg kell adóztatnunk a spekulációt. A Bizottság szerint már 2022 végére elfogadhatjuk a jogszabályt erről" - tette hozzá.

"A 2021-es költségvetés elfogadásával megfelelő forrást és munkaerőt biztosítunk az európai intézmények számára, hogy válsághelyzetben is elláthassák a feladataikat és megfelelhessenek a polgárok elvárásainak. A megállapodás előnye, hogy egyensúlyt teremtett a járvány miatti válságüzemmód során elért költségmegtakarítás és az intézmények hatékony működésének garantálása között" - mondta Olivier Chastel (Renew, Belgium), a többi intézmény költségvetéséért felelős képviselő.