Márciusban drasztikusan visszaestek az államkassza bevételei 2019 azonos hónapjához képest, áprilisban azonban már nagyobbak voltak, mint a múlt év áprilisában - jelentette be pénzügyminiszter a Maszol tudósítása szerint. Florin Citu annak ellenére állítja ezt, hogy tavaly magas fordulatszámon pörgött a gazdaság, idén ellenben a koronavírus-járvány miatt nagyrészt hibernált állapotban volt.

Szakértők szerint a pénzügyi tárca vezetője alternatív valóságban él, hiszen ha igaz lenne, amit mond, az gazdasági csoda lenne. Citu nem részletezte, hogy honnan származott az állítólagos pluszbevétel. "Teljesen hihetetlennek tűnik, nem tudom elképzelni, honnan származhatna a növekedés. Az államháztartás fő bevételi forrása az áfa, áprilisban pedig biztos csökkent a fogyasztás" - nyilatkozta Lázár Ede, a csíkszeredai Sapientia Üzleti Tudományok Tanszékének dékánja.

Az év harmadik hónapjában jövedelemadóból 10, áfából 82, profitadóból pedig 35 százalékkal kevesebb pénz folyt be az államkasszába, mint 2019 azonos időszakában. Nem kizárt, hogy a vállalatok áprilisban elkezdték ömleszteni az államkasszába a márciusban be nem fizetett adót, azonban ez roppant valószínűtlen, mivel a legtöbb ágazatban az árbevételek drasztikusan csökkentek, ráadásul a befizetésekkel várni lehet június közepéig.

Márciusban valamelyest nőtt a fogyasztás, ám a boltok polcait kiürítő példátlan felvásárlási láz ellenére a fogyasztás csupán 3,9 százalékkal nőtt 2019-hez képest. Ennek a magyarázata az, hogy csupán néhány termékkategória esetében ugrott meg a kereslet, amit szinte lenullázott más kategóriák visszaesése.