Költségvetési szakadék: figyelemreméltó nyugalmat lát a Moody's

A kockázati árazások még mindig a piaci szereplők derűlátását tükrözik azzal kapcsolatban, hogy sikerül megállapodásra jutni a "költségvetési szakadék" (fiscal cliff), vagyis a drámai mértékű - egyes elemzői előrejelzések szerint recesszióval fenyegető - amerikai államháztartási megszorítások elkerüléséről.
MTI-Eco, 2012. december 27. csütörtök, 17:10
Fotó: Napi.hu

A Moody's Analytics - a hitelminősítői és pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végző Moody's Corporation cégcsoport gazdaságelemző részlege - Londonban csütörtökön ismertetett piaci helyzetértékelésében kimutatta, hogy a magas hozamú - vagyis gyenge hitelkockázati besorolású - amerikai vállalati kötvények átlagos hozamfelára az utóbbi időben 512 bázispont volt az irányadó amerikai kincstárjegyhozam felett. Ez még az e vállalati adóskategória hosszú időtávlatra visszaszámolt hozamfelár-átlagát sem éri el, ez ugyanis 522 bázispont.

A Moody's Analytics szakelemzői szerint azonban ha a piacok arról lennének meggyőződve, hogy az amerikai gazdaságban azonnali recesszió fenyeget, akkor a magas hozamú amerikai vállalati kötvénykategória átlagos hozamfelára már meghaladná a 700 bázispontot.

A piaci zsargonban meghonosodott "fiscal cliff" - szó szerinti fordításban "költségvetési sziklaszirt" - félhivatalos elnevezés arra a széles körű befektetői és elemzői félelemre utal, hogy a kongresszus és a Fehér Ház közötti tavalyi adósságlimit-vita kompromisszumos megoldásának részeként kidolgozott, több mint 600 milliárd dolláros - az éves amerikai GDP-érték 4 százalékának megfelelő - adóemelést és kiadáscsökkentést tartalmazó kiigazító csomag maradéktalan érvényesítése esetén az amerikai gazdaság e "sziklaszirt" széléről ismét a recesszió szakadékába zuhanhat.

Nagy londoni elemzőházak ökonometriai számítások alapján kimutatták, hogy ez az egész világgazdaságra komoly kockázatot jelentene.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő londoni szakelemzői az Oxford Economics szimulációs modelljét felhasználó számítási módszerük alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az amerikai konszolidációs program intézkedései - ha valóban jelenlegi formájukban lépnek életbe - megfelezhetik a világgazdaság jövő évi növekedési ütemét a Fitch által 2013-ra alapesetben jósolt 2,6 százalékos GDP-bővüléshez képest, sőt - bár nem ez a Fitch Ratings központi forgatókönyve - recesszióba is sodorhatják az Egyesült Államokat és a világgazdaság egészét.

A Moody's Analytics csütörtöki helyzetértékelése szerint a piaci szereplők viszonylagos nyugalma "figyelemreméltó", tekintettel az amerikai költségvetési tárgyalásokat övező bonyolult politikai klímára.

A ház szerint az év végéig most már a legjobb esetben is csak egy "korlátozott" egyezséget lehet elérni bizonyos adóügyi kérdésekben, és ha ez egyáltalán sikerül, még akkor is meg kell oldani a kormányzati kiadások meredek csökkentésével kapcsolatos kérdéseket és a jövő év első negyedében ismét esedékessé váló államadósságlimit-emelést.

HOZZÁSZÓLÁSOK