Költségvetési uniót sürget Németország

Az euróövezeti válság megmutatta, hogy a valutauniónak a közös monetáris politika mellett költségvetési unióra is szüksége van - mondta a Financial Timesnak a német pénzügyminiszter.
MTI-Eco, 2011. október 31. hétfő, 11:02
Fotó: Napi.hu

Wolfgang Schäuble a londoni gazdasági napilap hétfői számában ismertetett interjúban kijelentette: az egymás költségvetési ügyeibe történő beavatkozás az az út, amelyet az euróövezetnek követnie kell. Elismerte ugyanakkor, hogy ez "hosszú és nehéz út" lesz.

Schäuble szerint az európai szintű harmonizált monetáris politika mellett - amelyet az euróövezeti központi bank (EKB) testesít meg - olyan erősebb intézményekre is szükség van, amelyek a közösen elhatározott finanszírozási politika végrehajtását felügyelik. "Ezt hívom költségvetési uniónak ... nagy lépéseket kell tennünk ennek megvalósítása felé" - mondta a német pénzügyminiszter.

Schäuble szerint ez nem volt lehetséges az 1990-es években, az euró alapításának idején, de "a válság azt mutatja, hogy szükségünk van erre". A válságok "ezért jelentenek egyben lehetőséget is ... olyasmiket valósíthatunk meg, amiket válság nélkül nem tudnánk" - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK