Durvul a helyzet Kolumbiában

Éjszakai kijárási tilalmat rendelt el a kolumbiai főváros polgármestere péntek este azt követően, hogy Bogotában és az ország több más pontján kormányellenes zavargások és fosztogatások voltak, sok helyen a tüntetők összecsaptak a rendfenntartókkal - írja az MTI híre alapján az Index.
Szepesi Anita, 2019. november 23. szombat, 08:57
Fotó: Getty Images - Képünk illusztráció.

Csütörtökön még békés tüntetések zajlottak a latin-amerikai ország több városában Iván Duque jobboldali elnök gazdasági és szociálpolitikája ellen, összesen 207 ezer ember vonult utcára. A tiltakozó megmozdulások azonban péntek reggelre erőszakos cselekményekbe torkolltak Bogotában, randalírozó csoportok megbénították a tömegközlekedést, 79 buszt megrongáltak, üzleteket fosztogattak, sok helyen összecsaptak a rendőrökkel, akik vízágyúk és könnygáz bevetésével, valamint gumilövedékekkel próbálták megfékezni a demonstrálókat a portál beszámolója szerint.

A belügyminiszter pénteken arról adott tájékoztatást, hogy az utcai harcokban három ember vesztette életét, 273-an megsebesültek.

A rend helyreállítása érdekében Bogotá polgármestere a főváros egész területére bevezette a kijárási tilalmat helyi idő szerint este kilenc órától. Sajnos általánossá fajult a vandalizmus - nyilatkozta, közölve, hogy négyezer katona segíti a nyugalom fenntartásában részt vevő mintegy húszezer rendőrt Bogotában. Claudia Lópezt néhány hete választották főpolgármesterré, egy igencsak durva kampány után.

HOZZÁSZÓLÁSOK