Komoly környezeti csapás érheti Németországot

Gyógyíthatatlan betegség támadja a németországi vadgesztenyefákat, és akár az állomány kétharmadát kipusztíthatja - írta a Bild című német lap a hírportálján kedden.
Dzindzisz Sztefan, 2018. augusztus 15. szerda, 11:12
Fotó: Shutterstock

A fapusztulást a Pseudomonas syringae nevű baktérium okozza, amely 2007-ben jelent meg a németországi állományban, és rohamosan terjed.

Az Indiából származó fertőző betegség már mind a 16 tartományban megjelent. "Ha ez így megy tovább, húsz éven belül kipusztul a vadgesztenyefák kétharmada" - mondta a Bildnek Thomas Kowol, a hamburgi faápolási kutatóintézet (Institut für Baumpflege - IfB) munkatársa.

A fertőzés következtében a fa kérge felreped, a törzsén barnás folyás keletkezik, a nyílásokon pedig a belsejét roncsoló gombasprórák hatolnak be. A betegség nem minden esetben, de nagyon gyakran okoz pusztulást, a fiatal fák szinte esélytelenek - mondta a kutató.

A fertőzés feltartóztathatatlan, mert senki sem tudja, hogy pontosan hogyan terjed a baktérium. "Sajnos semmit sem lehet tenni ellene" - emelte ki Thomas Kowol. Szerinte főleg a károk korlátozásával érdemes foglalkozni, a fertőzött fákat ki kell vágni és el kell égetni, lehetőleg helyben.

A megoldás az lehet, hogy kinemesítenek egy olyan fajtát, amely ellenáll a baktériumnak. Azonban mivel a vadgesztenyefák jellemzően közterületen állnak, senki sem érzi magáénak ezt a feladatot - mondta az IfB szakértője.

Kép forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK