Lengyelországban is vannak várólisták, olykor a több hetet vagy hónapot kell várni arra, hogy a betegek bejussanak az orvos színe elé. Sokan vannak ugyanakkor, akik valamilyen oknál fogva nem jelennek meg az előre egyeztetett időpontban a rendelésen - írta a Business Insider Polska.

A lengyel egészségügyi miniszter azt mondta, nem mondana nemet arra, ha ezeket a betegeket pénzbírságra büntetnék.

Az ötletről a Fakt című lap írt január végén, azzal, hogy ez a kórházak igazgatóinak és az egészségügyi szakértőknek ez a követelése. Ha ugyanis megnézzük azt a számot, mennyien nem jelentek meg a megbeszélt orvosi viziten, kiderül, hogy évi 17 millió esetről van szó. Ez azt jelenti, hogy ennyivel több lengyelt tudnának fogadni, ha az előjegyzettek időben lemondanák a megbeszélt időpontot.

A miniszter elmondta, hogy volt olyan intézmény, amelyben egy év alatt a nem jelentkező ortopédiai és traumatológiai páciensek száma elérte a 150 ezret, a kardiológiai vizsgálatra ugyanabban az évben 90 ezren nem mentek el. Ez az orvosi vizitek mintegy 20 százalékát teszi ki. Ugyanakkor szerinte az előjegyzés olyan, mint egy szerződés a felek között, ezért önkényes felbontása büntethető. A pénzt nem a kórházak és a rendelők, hanem az állam hajtaná be.